Vapaaehtoistyön neuvottelukunnan perustaminen Turkuun

Lauantai 2.3.2019 klo 14.02

Vuonna 1986 Helsingin kaupunginhallitus perusti vapaaehtoistyön neuvottelukunnan edistämään ja kehittämään kaupungin ja vapaaehtoisyhteisöjen välistä yhteistoimintaa. Neuvottelukunnan jäsenistö koostuu kaupungin virastojen ja luottamusmiesten sekä eri sektoreilla toimivien vapaaehtoisjärjestöjen edustajista. Kaupunginhallitus nimittää neuvottelukunnan jäsenet kahdeksi vuodeksi kerrallaan

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Frisbeegolfrata Kupittaab Urheilupuistoon

Perjantai 1.3.2019 - Riitta Karjalainen

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Frisbeegolg, KUPITTAA, Urheilupuisto, Riitta Karjalainen

Meluvallit

Maanantai 25.2.2019 - Riitta Karjalainen

Turun kaupunginvaltuusto
25.2.2019
Eripuolilla Turkua meluvalleja
Eripuolella Turkua meluvalleja, jotka osin töhryisiä. Osassa maali on alkanut rapistua ja meluvalli olisi
kunnostuksen tarpeessa. Ylimaalattu graffititaide kuultaa valkoisen maalikerroksen läpi.
Tänä päivänä graffiti- ja katutaide on kaupunkikuvaa elävöittävää ja kaupungissa tulisi olla laillisia paikkoja
ja maalata katutaiteilijoille ja muraalin tekijöille
Esitän, että Turun kaupunki selvittää miten vanhoja meluvalleja graffitteja voidaan kunnostaa (restauroida
ja entisöidä) esiin maalikerroksen alta. Hanke voidaan toteuttaa Vapaa-aikatoimialan Nuorisotoimen
kesäkoululaisten, työttömien kanssa.
Riitta Karjalainen (kesk)
valtuutettu

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: meluvallit

Ensiaputaidot yläluokkalaisille

Tiistai 12.2.2019 - Riitta Karjalainne

Myös ensiavun antaminen on jokaisen kansalaisvelvollisuus tilanteen niin vaatiessa ja sitä voi opetella ainoastaan harjoittelemalla.  Suomessa sattuu vuosittain 1 100 000 tapaturmaa ja tapaturmat ovat nuorten yleisin kuolinsyy. Viranomaisresurssien väheneminen, erilaiset traagiset tapahtumat ja huoli peruspalveluiden säilymisestä on lisännyt kansalaisten huolta turvallisuudesta eikä enää uskalleta luottaa siihen, että apu on lähellä. Tutkimusten perusteella suomalaiset luottavat nuoreen väestöönsä ja he uskovat turvallisuuden paranevan nuorten hyvinvointiin panostamalla

 

Koska nuorille sattuu usein paljon vapaa-ajan tapaturmia, on hyvä että jokaisella olisi valmiudet jonkinlaisiin ensiaputilanteisiin. Yläasteella ensiaputunnit voisivat sisältyä terveystiedon kokonaisuuteen ja tunnit voisi pitää esimerkiksi liikunnanopettaja. Koulutusta tulisi järjestää juuri yhdeksäsluokkaisille nuorille, sillä heillä voi olla epävarmuutta toimia tilanteessa, jonka he voivat myös kokea pelottavan. Ensiapukoulutuksen tarkoituksena on koulutuksen ja harjoittelun avulla rohkaista nuoria toimimaan erilaisissa ensiaputilanteissa. Tavoitteena olisi että nuoret saisivat tietoa ja rohkeutta toimia tulevaisuudessa mahdollisesti vastaantulevissa ensiaputilanteissa.

 

Ensiaputaitoja on tähän asti opetettu kouluissa satunnaisesti ja tämän aloit-

teen tarkoitus onkin saada ensiapuvalmiuksien opetus järjestelmälliseksi niin, että jokainen ikäluokka saa tarvittavat ensiapuvalmiudet yläkoulussa

 

Ehdotankin, että Turun kaupungilla otetaan ensiavun opetus yläkoululla opetussuunnitelmaan niin, että jokainen ikäluokka saa jossakin vaiheessa ensiapuopetusta. Se voisi olla Suomen Punaisen Ristin EA1 kurssi (16 tuntia), joka sisältää: auttamistoiminnan onnettomuudessa tai sairauskohtauksessa, hätäensiavun perusteet, tajuttomalle annettava ensiapu, peruselvytys, vierasesine hengitysteissä, verenkierron häiriötila (shokki), haavat, tavallisimmat sairauskohtaukset, palovammat ja sähkön aiheuttamat vammat, nivelvammat ja murtumat ja myrkytykset. (www.spr.fi).

 

Riitta Karjalainen (kesk.)

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ensiaputaidot

Vanhusten hoiva

Tiistai 29.1.2019 - Riitta Karjalainen

Valvira keskeytti Esperi Caren Hoivakoti Ulrikan toiminnan. Syyt ovat riittämätön hoitajien määrä, puutteellinen perushoito- ja hoiva, lääkevirheet, lähiesimiestyön epäselvyydet muun muassa. Valvira on myös vahvistanut, että yhden ihmisen epäillään kuolleen viime syksynä hoivakodissa hoitovirheen seurauksena. Kuulostaa erittäin pahalta vanhustyön ammattilaisen korviin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vanhus, hoiva

Aloite: Täydentävät asumismuodot tulevalle vanhuusväestölle Turussa

Tiistai 22.1.2019 - Riitta Karjalainen

Porvooseen rakentumassa ikäystävällinen, yhteisöllinen ja esteetön asuinalue ikäihmisille.Täydentäen toimivaa -hanke haluaa tuoda ikäihmiset ja muistisairaat sosiaalisten kontaktien ja palvelujen lähelle. Hanke on hyvin konkreettinen; sen tavoitteena on Täytyy-korttelin konsepti, uusi asumisympäristö, joka voidaan sovittaa pieniin taajamiin ja olemassa olevaan asuntokantaan.

Porvoo, Lapinjärvi ja Savitaipale vievät hanketta yhteistuumin eteenpäin. Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen Sotera-instituutti puolestaan vastaa kuntien kehittämiskohteiden tutkimuksesta ja tiedonhankinnasta, sekä tiedon jakamisesta ja koordinoinnista.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Riitta Karjalainen, yhteisöllinen asuminen

Turusta sähköautojen ystävällinen kaupunki

Maanantai 21.1.2019 - Riitta Karjalainen

Sähköautojen edut kaupunkiliikenteestä ovat merkittäviä. Sähköauto on hiljainen, ja ajon aikana päästöt lähes nolla. Sähköautoa voidaan ladata kotimaisilla uusituvilla sähköillä.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sähköautot

Valtiolta korvausta sairaanhoitajien rajatun lääkkeenmääräämisen koulutukseen

Torstai 17.1.2019 - Riitta Karjalainen

Sosiaali - ja terveysministeriön on asettanut tavoitteeksi työnjaon kehittämisen sosiaali - ja terveydenhuoltoalalla. Suunnitelmallinen työnjako lääkäreiden ja sairaanhoitajien vastaanottotoiminnan välillä parantaa asiakaslähtöisiä palvelukokonaisuuksia, nopeaa potilaan tilan arviointia sekä lääkäreiden ja hoitajien työajan tarkoituksenmukaisen ja kustannustehokkaan käytön.

Nykyisen lainsäädännön mukaan sairaanhoitajan oikeus rajattuun lääkkeenmääräämiseen rajoittuu kunnalliseen terveyskeskukseen ja sairaanhoitopiirin yhteispäivystykseen. Sairaanhoitajaliitto ja Tehy ovat nähneet tarpeellisena laajentaa toimintaa kunnan ja kuntayhtymän järjestämisvastuulle kuuluviin perusterveydenhuollon muihin avohoidon ja erikoissairaanhoidon avohoidon palveluihin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rajattu lääkkeenmäärääminen, sairaanhoitaja

SÄHKÖISEN ALOITE-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖNOTTO

Maanantai 7.1.2019 - Riitta Karjalainen

Helsingin kaupunki on Suomen suurin työnantaja. Se työllistää noin 40 000 eri alojen ammattilaista ja asiantuntijaa virastoissa ja liikelaitoksissa. Kaupunki tuottaa sosiaali-, terveys-, opetus- ja varhaiskasvatuspalveluja ja huolehtii kaavoituksesta, rakentamisesta, alueiden kunnossapidosta, liikennesuunnittelusta, kiinteistöasioista, asuntotuotannosta, julkisesta liikenteestä ja ympäristöstä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aloite-järjestelmä

Vastaus valtuustoaloitteeseen nopeasta kertapalkitsemisesta

Maanantai 24.12.2018 - Riitta Karjalainen

Vastaus valtuustoaloitteeseen nopeasta kertapalkitsemisesta

 

Riitta Karjalainen (kesk) on tehnyt aloitteen, että Turkuun luotaisiin vastaava nopean palkitsemisen malli kuin Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirissä. Tämä toimisi lähiesimiehellä työkaluna kiittää yksittäistä tai useampaa työkalua siitä, että he ovat osoittaneet käytöksellään, saavutuksellaan tai suorituksellaan työnantajan arvojen (asukas- ja asiakaslähtöisyys, vastuullisuus ja suvaitsevaisuus sekä uudistuminen ja yhteistyö) mukaista toimintaa ja siten toimineet esimerkkinä muille.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aloite, nopea palkitseminen, kertapallkio

Merkittävää kasvatustyötä tehneiden valmentajien huomioimisesta.

Maanantai 17.12.2018 - Riitta Karjalainen

Kaupunginvaltuutettu Riitta Karjalainen on tehnyt 12.6.2017 aloitteen merkittävää kasvatustyötä tehneiden valmentajien huomioimisesta. Karjalaisen aloitteessa viitataan satoihin Turussa lasten ja nuorten parissa toimiviin ohjaajiin ja valmentajiin, joiden työmäärää ei aloitteen tekijän mukaan aina yhteiskunnan taholta riittävästi arvosteta ja huomioida.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kaupunginvaltuusto , Turku., Riitta Karjalainen

Laskeudumme joulun aikaan

Torstai 13.12.2018 - Riitta Karjalainen

Sairaanhoitajaliiton valtuusto valitsi 24.11.18 uuden puheenjohtajiston seuraavalle nelivuotiskaudelle 2019 – 2022 ja puheenjohtajaksi valittiin Nina Hahtelan, TtT, Helsingistä.

-  On äärimmäisen tärkeää kuunnella jäsenistöä ja jatkaa liiton toiminnan kehittämistä. Näen Sairaanhoitajaliiton rohkeana aloitteentekijänä ja vahvana yhteiskunnallisena vaikuttajana sairaanhoitajien koulutukseen, osaamiseen, työn sisältöön ja työnjakoon liittyvissä kysymyksissä. Liitto on myös ammattikunnan vahva puolestapuhuja ja sairaanhoitajien arjen työn tukija, Hahtela painotti.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: joulu

Hyvinvointitoimialan hoitohenkilöstön (lähihoitaja, sairaanhoitaja) rekrytointilisä

Maanantai 3.12.2018 - Riitta Karjalainen

Hyvinvointitoimialan hoitohenkilöstön (lähihoitaja, sairaanhoitaja) rekrytointilisä

 

 

Pätevien lähihoitajien ja sairaanhoitajien saatavuudessa on ongelmia ja asia on tunnistettu Hyvinvointitoimialalla keväällä 2018. Ongelma on valtakunnallinen. Työvoimapulan ratkaisuyritykset ovat olleet suhteellisen vaatimattomia (Turku sivujen rekrytointi, oppilaitosvierailut, työssäoppimisen jaksolla olevien opiskelijoiden rekrytointi).

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rekrytointilisä, lähoitaja, sairaanhoitaja,

Portsakodin palvelutalon sisään- ja ulostulojen liikenneturvallisuuden parantamine

Maanantai 12.11.2018 - Riitta Karjalainen

Portsakodin palvelutalon sisään- ja ulostulojen liikenneturvallisuuden parantamine

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Portsakoti, Riitta Karjalainen, liikenne, liikenneturvallisuus

Pakulla pihaan Turkuun ja Saloon

Torstai 4.10.2018 - Riitta Karjalainen

 

Syksy on saapunut ja samalla opiskelijat kaupunkiin. Mutta ei ketkä tahansa, vaan sairaanhoitaja-opiskelijat. Opiskelijat lähtevät koulusta varsin pian käytännön työharjoitteluun työelämään erilaisiin hoitotyön työympäristöön. Silloin opiskelijan, ohjaajan ja opettajan on onnistuttava omassa osuudessaan, jotta työharjoittelu sujuu hyvin. Opiskelijavirta on ehtymätön, mutta harjoittelupaikan tulisi silti varautua jokaisen opiskelijan saapumiseen huolella. Tämä motivoi opiskelijaa alusta asti yrittämään parhaansa

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: paku, turku, salo

Koirapuisto Halisiin aloite Turun kaupunginvaltuusto

Maanantai 24.9.2018 - Riitta Karjalainen

Halinen on Turun Aurajoen yläjuoksulla sijaitseva kaupunginosa, joka rajoittuu Aurajoen peltojen laaksoon sekä osin metsäisiin maastoalueisiin. Turun kaupungin Halisten kaupunginosassa on paljon koiria ja koiranulkoiluttajia. Koirat pidetään kytkettyinä lenkillä ollessa, eikä lain mukaan kiinnipitoaikana, keväästä syksyyn, koiria saa pitää vapaana maastossakaan liikuttaessa. Koirat (ja koiranulkoiluttajatkin) tarvitsevat säännöllistä liikuntaa sekä mielellään myös vapaana tapahtuvaa juoksua ja leikkiä lajitoveriensa kanssa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Koirat ja Koirapusto, Halinen

Uskallus puuttua epäasialliseen kohteluun hoitotyössä

Tiistai 18.9.2018 - Riitta Karjalainen

Valvira selvitti helmikuussa 2016 vanhusten kaltoinkohtelua sosiaalihuollon ympärivuorokautisissa yksiköissä. Kyselyyn vastasi 7 406 yksiköiden työntekijää. Vastaajia pyydettiin kertomaan, miten kaltoinkohteluun puututaan heidän toimintayksikössään, ja miten vanhustenhuoltoa ja sen toimintoja voitaisiin kehittää kaltoinkohtelun ehkäisemiseksi.

Suurin osa (93 %) kyselyyn vastanneista on havainnut jonkinlaista kaltoinkohtelua. Työntekijöiden havainnot kaltoinkohtelutilanteista vaihtelevat samassakin yksikössä. Joku on havainnut yksikössään esim. päivittäin kovakouraisuutta hoitotoimenpiteissä, joku toinen taas ei koskaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: uskaltaa, puuttuminen, epäasiallinen käytös

Omaishoitajille oikeus käyttää Turun kaupungin liikuntapalveluja ilmaiseksi

Maanantai 10.9.2018 - Riitta Karjalainen

Omaishoitajille oikeus käyttää Turun kaupungin liikuntapalveluja ilmaiseksi

 

 

Omaishoidon laki tuli voimaan 1.7.2016.  Laissa todetaan mm., että kunnan on tarvittaessa järjestettävä omaishoitajalle hyvinvointi- ja terveystarkastuksia sekä hänen hyvinvointiaan ja hoitotehtäväänsä tukevia sosiaali- ja terveyspalveluja.

Omaishoitajien maksuttomat terveystarkastukset alkoivat Turussa toukokuun 2017 alkupuolella. Omaishoitajalle haetaan hänen hyvinvointiaan parhaiten tukeva palvelu tai apu.

 

Turussa on noin 990 sopimuksen tehnyttä omaishoitajaa, jotka hoitavat pitkäaikaisesti sairasta tai vammaista läheistään kotona. Monet omaishoitajat tekevät fyysisestikin raskasta omaishoitajan työtä ja tarvitsevat arjesta selviytyäkseen hyvää toimintakykyä.

Omaishoitajat tekevät arvokasta työtä omaisensa hyväksi. Läheisen inhimillisen ja yksilöllisen hoidon

lisäksi he säästävät kunnalta isot rahat verrattuna siihen, että omaista hoidettaisi laitoksessa.

 

Esitän, että Turku tarjoaa omaishoitajille kaupungin liikuntapalvelujen vapaakortin maksutta tukeakseen omaishoitajien fyysistä ja henkistä toimintakykyä . Omaishoitajan hyvä fyysinen ja psyykkinen toimintakyky on tae terveellisemmälle elämälle, joka myös mahdollistaa pidemmän omaishoitajuuden.

 

 

Riitta Karjalainen (kesk.)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: omaishoitajat, Turussa, Riitta Karjalainen

Varsinais-Suomen Vuoden 2018 sairaanhoitaja on julkistettu

Keskiviikko 13.6.2018 - Riitta Karjalainen

Vuoden sairaanhoitaja on valittu Varsinais-Suomessa vuodesta 2009 alkaen. Yksittäinen jäsen tai työyhteisö voi ehdottaa valittavaa henkilöä koko kalenterivuoden ajan.  Kuluvan vuoden määräaika päättyi 30.3, ja valinta julkistettiin 12.5.2018 Marina Palacessa Kakkua ja Kuplivaa -jäsentapahtumassa kansainvälisenä sairaanhoitajanpäivänä

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sairaanhoitaja

Kansanedustajat ?sairaanhoitajina

Lauantai 12.5.2018 - Riitta Karjalainen

Kansainvälistä Sairaanhoitajan päivää vietetään jälleen 12.5. Tänä vuonna Sairaanhoitajaliitto haluaa nostaa erityisesti esiin sairaanhoitajan työn merkitystä, vaativuutta ja arvostusta.

Sairaanhoitajaliitto on kutsunut kansanedustajat tutustumaan nykypäivän sairaanhoitajan työhön. Neljätoista edustajaa otti haasteen vastaan ja he jalkautuvat työpaikoille työvuoroon Sairaanhoitajan päivän viikolla (7.5.-9.5.). Kansanedustajat tekevät kesällä päätöksiä sotelakien voimaantulosta. Sairaanhoitajat ovat sotessa suurin hoitotyön ammattiryhmä, joten viimeistään nyt heitä kannattaa kuunnella. Sote ei synny ilman sairaanhoitajia.

Työvuoroon lähtevät edustajat: Heli Järvinen vihr, Sari Sarkomaa kok, Suvi Pohjonen kok (Zyskowicin avustaja), Mia Laiho kok, Antti Kaikkonen kesk, Johanna Karimäki vihr, Sari Multala kok, Eeva-Johanna Eloranta sd, Tytti Tuppurainen sd, Kari Kulmala ps, Sinuhe Wallinheimo kok, Merja Mäkisalo-Ropponen sd, Lasse Hautala kesk ja Hanna Kosonen kesk.

Joten iloista kansainvälisen sairaanhoitajapäivän juhlaa 12.5.18 sekä

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kansainvälinen sairaanhoitajan päivä

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »