Kivihiilen käyttökielto voiman 1.5.2029

Torstai 4.4.2019 - Riitta Karjalainen


Kivihiilen käyttö sähkön tai lämmön tuotannon polttoaineena kielletään 1.5.2029 alkaen. Valtioneuvosto esitti, että laki vahvistetaan presidentin esittelyssä ja se tulisi voimaan huhtikuun alussa. Myös lait, joilla edistetään biopolttoaineiden käyttöä liikenteessä sekä biopolttoöljyn käyttöä lämmityksessä ja työkoneissa vahvistetaan 29.3.2019.

Nyt vahvistettavat lait ministeri Kimmo Tiilikaisen mukaan tähtäävät kaikki samaan maaliin – entistä määrätietoisempaan ja nopeampaan toimintaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Kivihiilen osalta olemme sen käytöstä luopuvien maiden etujoukossa. On tärkeää, että saatu lyötyä perälaudan kivihiilen poltolle.

Kivihiilen kiellosta vallitsi myös eduskunnassa varsin suuri yksimielisyys, sillä ehdotettu laki hyväksyttiin siellä maaliskuun alussa äänin 170–14.

Kivihiilikielto liittyy myös vuoteen 2030 tähtäävän kansallisen energia- ja ilmastostrategian toimeenpanoon. Pitkäjänteisen energiapolitiikan tavoitteena on, että Suomi luopuu asteittain fossiilisten polttoaineiden käytöstä energian tuotannossa ja siirtyy kohti päästötöntä energiajärjestelmää. Ensimmäisenä fossiilisista lopetetaan hiilen käyttö energian tuotannossa.

Kielto edistää Suomen energiajärjestelmän vähähiilisyyttä ja uusiutuvien energialähteiden

käyttöönottoa sekä terveellistä elinympäristöä. Sen myötä hiilidioksidipäästöt vähenevät noin miljoonalla tonnilla vuodessa, samoin vähenevät rikkidioksidi-, raskasmetalli- ja muut päästöt.

Kyllä ilmastonmuutoksen tehdään paljon töitä, jonka olen ilolla huomannut.

Avainsanat: kivihiili


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini