Ennen kaikki oli paremmin, mutta jos tulevaisuudessa kaikki tehtäisiinkin fiksummin

Keskiviikko 15.2.2023 - Karjalainen Riitta

Ennen kaikki oli paremmin, mutta jos tulevaisuudessa kaikki tehtäisiinkin fiksummin

 

Vanhat rakenteet vaativat uudelleen tarkastelua, jotta kasvava vanhusväestö pystytään hoitaman yhä pienemmällä määrällä hoitajia. Oulussa on uudenlaisia kokeilujen ja kotisairaalamallin kehittely jo pitkällä. Siinä kotona asuvat asiakkaat eivät liiku, vaan apu liikkuu tarvittavaan kohteeseen

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tulevaisuus , sairaanhoitaja, kotisairaala

Lapsiparkkitoiminan kehittäminen liikuntapalveluissa

Maanantai 23.1.2023 - Karjalainen Riitta

Lapsiparkkitoiminan kehittäminen liikuntapalveluissa

 

Pienten lasten vanhempien voi olla vaikeaa löytää mahdollisuutta liikunnan harrastamiseen, sillä lastenhoitoa on usein hankala järjestää tai yhdistää urheilun harrastamisen ajaksi.

Osa yksityisistä liikuntapalveluiden tarjoajista tarjoaa lapsiparkki-palveluita, joihin lapsen voi jättää hoitoon urheilu- ja liikuntahetken ajaksi. Kuitenkaan lapsiparkkipalveluita ei vielä ole tarjolla kovin laajasti.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lapsiparkki, liikuntapalvelu

Tulevaisuus

Tiistai 17.1.2023 - Karjalainen Riitta

Vuosi on taas vaihtunut ja voimme (toivottavasti) täynnä energiaa aloitella yhdistyselämääki

Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) aloitti toimintansa vuoden 2023 alussa ja suurin osa teistä jäsenistä siirrymme hyvinvointialueen työntekijöiksi uudenvuodenyönä. mitä meitä odottaa?

Tehyssä ei ole aiemmin tehty näin tehyläisten ammattihenkilöiden näkemyksistä sosiaalihuollon ja perusterveydenhuollon työpaikoilta

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Maahanmuuttostrategiaan ja maahanmuuttosuunnitelmaan vahvemmin suomen kielen opetus

Maanantai 12.12.2022 - Karjalainen Riitta

Maahanmuuttostrategiaan ja maahanmuuttosuunnitelmaan vahvemmin suomen kielen opetus

Työpaikkasuomen tavoitteena on edistää yrityksen ulkomaalaistaustaisen henkilöstön valmiuksia selviytyä arjen työtehtävistään suomen kielellä. Koulutuksessa kielen opetuksen sisällössä keskitytään esimerkiksi työtehtävissä tarvittavaan ammattisanastoon, työssä kohdattaviin viestintätilanteisiin, asiakaspalvelutilanteisiin tai vaikkapa yrityksen työturvallisuus- tai muuhun materiaaliin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maahanmuutto, maahanmuuttostrategia, suomenkieli

Omaishoitajille maksuttomia liikuntapalveluita

Maanantai 24.10.2022 - Riitta Karjalainen

Omaishoitajille maksuttomia liikuntapalveluita

 

Turun kaupungin avopalvelujen omaishoidon kanssa omaishoitosopimuksen tehneistä omaishoitajista valtaosa hoitaa läheistään lähes ympärivuorokautisesti. Omaishoidettavista suuri osa olisi intensiivisen kotihoidon tai tehostetun palve- luasumisen asiakkaita, jos heillä ei olisi omaishoitajaa. Omaishoitajat säästävät kaupungille tuhansia euroja vuosittain.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: omaishoitaja

Syksy saapuu yhdistystoimintaa

Tiistai 16.8.2022 - Riitta Karjalainen

Syksy on jo edennyt pitkälle elokuun loppua elettäessä, ja meidän yhdistyksemme toiminta käynnistyy pikkuhiljaa ilmojen viilentyessä. Eli me heräämme toimintaan emmekä vaivu horroksen

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sairaanhoitaja

Mielenterveysambulanssin tarve aikuisväestölle lasten mielenterveysambulanssin tapaan

Maanantai 13.6.2022 - Karjalainen Riitta

Mielenterveysambulanssin tarve aikuisväestölle lasten mielenterveysambulanssin tapaa

Mitä nopeammin niin fyysisesti kuin psyykkisesti sairastunut ihminen saa tarvitsemaansa apua ja tukea, sitä vähemmän ongelmat ehtivät vakavoitua. Tällöin myös niiden hoitaminen on vähemmän kivuliasta ja kun itsemurhavaarassa oleva ihminen tarvitsee apua välittömästi. Mielenterveysambulanssi vastaisi tähän tarpeeseen.

Turun, ja yhteispäivystyksen alueella toimiva mielenterveysambulanssi tarjoaisi  apua akuutteihin mielenterveysongelmiin. Ambulanssin voisi hälyttää paikalle sairastunut itse, hänen omaisensa/läheisensä, ammattilainen tai kuka tahansa ulkopuolinen. Ambulanssi näyttäisi ulospäin tavalliselta ambulanssilta, jotta psyykkisesti sairastuneen leimautuminen voitaisiin välttää.


Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: mielenterveysambulassi, lapset

Turun kaupungin kaikki yläkoulut liikuntalähikouluksi

Maanantai 16.5.2022 klo 15:59

Turun kaupungin koulujen oppilaaksioton Turun kaupungin koulujen oppilaaksioton lähtökohtana on lähikouluperiaate. Kaupunki osoittaa automaattisesti jokaiselle oppivelvolliselle asuinosoitteen mukaisen lähikoulun. Turussa urheiluyläkouluja, liikuntapainotteisia kouluja tai liikuntalähikouluja on harvassa, ja ne jakautuvat alueellisesti epätasa-arvoisesti ja katvealueita on niin pohjoisessa, itäisessä, läntisessä Turussa kuin kantakaupungissa. Moni oppilas jää liikuntapainotteisesta opetuksesta ulkopuolella, koska sellaista ei omalta oppilaaksiottoalueelta löydy, tai oppilas ei pidentyvän koulumatkan takia rohkene/pysty tällaiseen kouluun edes hakea.lähtökohtana on lähikouluperiaate. Kaupunki osoittaa automaattisesti jokaiselle oppivelvolliselle asuinosoitteen mukaisen lähikoulun. Turussa urheiluyläkouluja, liikuntapainotteisia kouluja tai liikuntalähikouluja on harvassa, ja ne jakautuvat alueellisesti epätasa-arvoisesti ja katvealueita on niin pohjoisessa, itäisessä, läntisessä Turussa kuin kantakaupungissa. Moni oppilas jää liikuntapainotteisesta opetuksesta ulkopuolella, koska sellaista ei omalta oppilaaksiottoalueelta löydy, tai oppilas ei pidentyvän koulumatkan takia rohkene/pysty tällaiseen kouluun edes hakea.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Turun kaupungin sairaalan Muistikuntoutusosasto perustettiin 2017 alussa muistisairauspotilaiden vaikeaoireisen vaiheen lyhytaikaiseen hoitoon

Maanantai 11.4.2022 - Riitta Karjalainen

Tiloja yritettiin tuloksetta hakea Mäntymäen alueelta ja siksi osasto aloitti toimintansa Runosmäen vanhuskeskuksen tiloissa. Sijainnin takia jouduttiin muistipotilaan hoito pilkkomaan siten, että alkuvaiheen diagnostiikka ja hoito järjestettiin tapahtuvaksi Geriatrisessa arviointiyksikössä. Muistikuntoutusosaston sijainti etäällä sairaalatoiminnoista on ollut monin tavoin haasteellinen; potilaiden saattaminen ja kuljettaminen tutkimuksiin, yhteisen henkilöstön kulkeminen sairaalan yksiköiden välillä, lääkäripäivystyksen puuttuminen, vartijan puuttuminen talosta sekä pienen yksikön henkilöstöresurssiin liittyvät haasteet.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: muistisairaat

Muutosten ja mullistusten kevät 2022

Maanantai 14.3.2022 - Karjalainen Riitta

Suomalainen yhteiskunta ja koko maailma ovat viime vuosina ja viikkoina eläneet muutosten ja mullistusten aikaa. Koronavirus on syössyt maailman terveys- ja talouskriisiin, ilmastonmuutoksen torjuminen ja luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ovat ihmiskunnan elinehtoja. Kansainvälisellä areenalla valta- ja kauppasuhteita määritellään uudelleen. Korona-aikaa olemme eläneet jo kaksi vuotta, josta olemme jo pääsemässä hiljalleen normaaliin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sairaanhoitaja

Kaupunkiviljely kunniaan

Maanantai 14.3.2022 - Riitta Karjalainen

Kaupunkiviljely tarkoittaa ruoan kasvattamista kaupungeissa. Sitä on mahdollista harjoittaa pihoilla, parvekkeilla, sisätiloissa ja katoilla tai niihin varatuilla viljelypalstoilla. Kaupunkiviljely on viime aikoina saanut innoitusta mm. ilmastonmuutoksen torjunnasta, sillä se on ekologista, kun ruokaa ei tarvitse tuoda kaukaa. Kaupunkiviljelyä harjoittaa maailmanlaajuisesti noin 800 miljoonaa ihmistä. Ympärivuotista kaupunkiviljelyä voi harjoittaa sisätiloissa. Sisätiloissa kasvatustekniikoina voidaan käyttää kasvihuoneissakin hyödynnettyä vesiviljelyä

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kaupunkiviljely

Mielenterveysambulanssin tarve aikuisväestölle lasten mielenterveysambulanssin tapaan

Maanantai 14.2.2022 - Riitta Karjalainen

Mitä nopeammin niin fyysisesti kuin psyykkisesti sairastunut ihminen saa tarvitsemaansa apua ja tukea, sitä vähemmän ongelmat ehtivät vakavoitua. Tällöin myös niiden hoitaminen on vähemmän kivuliasta ja kun itsemurhavaarassa oleva ihminen tarvitsee apua välittömästi. Mielenterveysambulanssi vastaisi tähän tarpeeseen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: mielenterveys , ambulanssi

Sairaanhoitajien päivityskoulutus takaisin

Maanantai 17.1.2022 - Riitta Karjalainen

Sairaanhoitajien päivityskoulutus uudelleen käyntiin

Olemme tilanteessa, jossa sosiaali- ja terveysalan osaajista on huutava pula – ehkä sairaanhoitajista on kaikista ammattiryhmistä kaikkein suurin pula. Lisäksi koronatartuntojen määrä on yhä nousussa ja teho-osastojen sekä muun sosiaali- ja terveydenhuollon kuormitus on entisestään kasvamassa. Nämä asiat heijastuvat monin tavoin koko yhteiskuntaan. Samaan aikaan sosiaali- ja terveydenhuoltoamme ollaan uudistamassa. Sen suhteen eletään strategisesti erittäin tärkeitä hetkiä

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sairaanhoitaja, päivityskoulutus

Joulu saapuu Varsinais-Suomeen

Maanantai 13.12.2021 - Riitta Karjalainen

Varsinais-Suomen vuoden 2021 sairaanhoitaja on julkistettu

Varsinais-Suomen sairaanhoitajat ry antaa vuoden sairaanhoitajan tittelin yhdelle alueen sairaanhoitajalle, joka on osoittanut vahvaa kliinistä osaamista tai joka on kehittänyt näkyvästi hoitotyötä. Vuoden 2021 sairaanhoitajan valinta julkistettiin 10.12.2021 Turussa Teatterisillalla. Vuoden sairaanhoitaja on valittu Varsinais-Suomessa vuodesta 2009 alkaen.

 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sairaanhoitaja, joulu

Suuremmat Info-Tv näytöt Turun Impivaaran uimahalliin

Maanantai 22.11.2021 - Riitta Karjalainen

Suuremmat Info-Tv näytöt Turun Impivaaran uimahalliin


Impivaaran uimahalli on Turussa Kaerlan kaupunginosassa sijaitseva 1. kesäkuuta 1975 avattu uimahalli, jonka omistaa Turun kaupunki. Valmistuessaan Impivaaran uimahalli oli suurin lajiaan Pohjoismaissa, ja se on edelleen Suomen suurin uimahalli allaspinta-alaltaan. Uimahalli on osa Impivaaran liikuntakeskusta. Uimahallissa kävi ennen remonttia vuosittain noin 275 000 kävijää. Uimahallin peruskorjaus- ja laajennustyöt aloitettiin joulukuussa 2009, ja uimahalli avattiin jälleen käyttöön 14. helmikuuta 2012

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: INFO-TV

Turun Urheilulähettiläiden työ tunnetuksi ja tunnustetuksi

Maanantai 15.11.2021 - Riitta Karjalainen

Turku esitteli nettisivuillaan 27.2.2020 urheilulähettiläitään : Turku on valinnut vuonna 2020 ensimmäiset kolme kansallisesti ja kansainvälisesti kiinnostavaa urheilijaa Turun urheilijalähettiläiksi, jotka lähettiläinä edustavat Turkua eri tavoin, muun muassa markkinoivat kaupunkia omissa, erityisesti nuoria tavoittavissa sosiaalisen median kanavissaan

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: urheilulähettiläs

Harrastetakuun edistäminen Turussa vuosiluokilla 1.-9. ja lisäopetuksen oppilaille

Maanantai 18.10.2021 - Riitta Karjalainen

Suomen mallin mukaista harrastetakuuta on esitelty Turussa maaliskuussa 2020 ja harrastamisen Suomen mallin pilottivaiheeseen osallistui yli 100 kuntaa, muun muassa Turku. Harrastetakuussa on kyse mieluisan ja maksuttoman harrastuksen takaamisesta lapsille ja nuorille – myös niille joila harrastusta ei ole - koulupäivän yhteyteen, vuosiluokille 1.-9. ja lisäopetuksen oppilaille. Suomen mallin tavoitteena on edistää maksuttomia harrastusmahdollisuuksia koulupäivän yhteydessä. Valmistelua varten perustettiin OKM :n valmistelutyöryhmä, joka luovutti 12.6.2020 esityksensä tiede- ja kulttuuri ministerille Hanna Kososelle. Suomen mallissa päätavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen. Tarkoituksen on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle yksi maksuton mieluisa harrastus koulupäivän yhteydessä ennen tai jälkeen koulupäivän.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: harrastetakuu

Hoito -ja hoivatyön muutoksessa

Maanantai 11.10.2021 - Riitta Karjalainen

Hoito-ja hoivatyön toimintaympäristö on muutoksessa tulevina vuosina. Muutosta on jo tapahtunut kuluneen kymmenen vuoden aikana. Hoito- ja hoivatyön sisältö on muuttunut vaativammaksi, lisäksi painopiste hoito- ja hoivatyössä on siirtynyt kotiin. Tulevaisuudessa yhä enemmän omahoitoon eli ihmisen itsensä harteille sekä omaishoitoon eli omaisen harteille. Yhä vaativampaa hoitoa tarvitsevia hoidetaan kotona niin ammattilaisten kuin ei-ammattilaisten toimesta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hoitotyö, hoivatyö, työvoimapula

Hoitajapula

Maanantai 30.8.2021 - Riitta Karjalainen

Tänä kesänä on saattanut käydä monilla työpaikoilla niin, että hoitaja – sairaanhoitaja ja lähihoitaja - on pelännyt töihin paluuta jo kesken loman. Tiedossa on ollut, että työvoimaa ei ole riittävästi. Hoitajapula näkyy työpaikoilla uupumisena ja pelkona potilasturvallisuuden vaarantumisesta, ja huoli oma jaksamisesta on suurta. Työpaikoilla on jo pitkään toimittu sen varassa, että henkilökunta venyy. Työntekijät ovat joutuneet kantamaan vastuuta: he tekevät tuplavuoroja ja ylitöitä, koska kantavat huolta potilas- ja asukasturvallisuudesta

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Tyks Akuuttiin integroidaan ikääntyneiden hoitoketjua parantava geriatrinen tiimimalli

Torstai 10.6.2021 - Riitta Karjalainen

Oli ilahduttavaa lukea Varsinais-Suomen sote-uutiskirjeestä Tyks Akuuttiin integroitava geriatrinen tiimin tulevasta toiminnasta , joka tekee ikääntyneen voinnin kokonaisarvion heti päivystyksessä. Näin mahdollinen muu avuntarve saadaan kartoitettua ja hoitoketju katkeamattomaksi ja sujuvammaksi. Myöhemmin malli saattaa olla hyödynnettävissä myös muissa Varsinais-Suomen kiirepalveluissa.

Geriatrinen osaaminen ja arvio akuuttitilanteissa -pilottihankkeessa pureudutaan erityisesti ikääntyneen päivystyskäyntiin johtaneisiin juurisyihin. Päivystykseen integroitava geriatrinen tiimi arvioi ikääntyneen kokonaisvoinnin ja jos akuutin hoidon jälkeen tunnistetaan tarkemman selvittelyn, jatkohoidon ja -palvelujen tarvetta, palveluketju jatkuu luontevasti asiakkaan kotikuntaan Varsinais-Suomessa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hoitoketju , ikääntynet

Vanhemmat kirjoitukset »