Mistä vetoa sote-keskuksiin?

Perjantai 13.12.2019 - Riitta Karjalainen

Suomen sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela otti kantaa blogissaan 28.11.19 tuleviin sote-keskuksiin

Terveyskeskukset ovat vakavassa kriisissä. Resurssit ja työolot eivät ole kunnossa, ja näin ollen sekä lääkärit että hoitohenkilökunta uupuvat. Myös työvoimasta käydään kiivasta taistelua

Ratkaisu terveyskeskuskriisiin, kansalaisten yhdenvertaiseen kohteluun ja seitsemän päivän hoitotakuun täyttymiseen on palveluiden moniammatillisessa kehittämisessä

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote-keskus, sairaanhoitaja, Riitta Karjalainen

Kansalaiset eivät halua tinkiä sosiaali - ja terveydenpalveluiden laadusta

Torstai 7.3.2019 - Riitta Karjalainen

Sosiaali- ja terveysalan (sote) ammattijärjestö Tehy teetti TNS Kantarin kautta tammikuussa 2019 kansalaisille kyselyn sosiaali- ja terveysalaan liittyvistä mielipiteistä. Kansalaisilta kysyttiin käsityksiä mm. sote-palveluiden laadusta, henkilöstön määrästä ja koulutustasosta, johtamisesta ja palkkauksesta.

Kyselyn mukaan suomalaiset pitävät sote-palveluiden laatua tärkeänä tulevaisuudessa. Vastanneista 96 % piti tärkeänä, että sosiaali- ja terveysalan henkilöstöresurssit pidetään riittävinä.  Peräti 94 % vastaajista on sitä mieltä, että terveyspalveluiden laadusta ei saa tinkiä sote-uudistuksessa.  Kaksi kolmesta (65 %) myös priorisoisi sosiaali- ja terveyspalveluita, kun mietitään verovarojen käyttöä. Laadukasta hoitoa on mahdoton toteuttaa ilman riittävää henkilöstöä ja osaamista. Myös johtamisen ja alan vetovoiman on oltava kunnossa..

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sosiaali-ja terevyspalvelut, sote, Riitta Karjalainen, TEHY

Frisbeegolfrata Kupittaab Urheilupuistoon

Perjantai 1.3.2019 - Riitta Karjalainen

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Frisbeegolg, KUPITTAA, Urheilupuisto, Riitta Karjalainen

Aloite: Täydentävät asumismuodot tulevalle vanhuusväestölle Turussa

Tiistai 22.1.2019 - Riitta Karjalainen

Porvooseen rakentumassa ikäystävällinen, yhteisöllinen ja esteetön asuinalue ikäihmisille.Täydentäen toimivaa -hanke haluaa tuoda ikäihmiset ja muistisairaat sosiaalisten kontaktien ja palvelujen lähelle. Hanke on hyvin konkreettinen; sen tavoitteena on Täytyy-korttelin konsepti, uusi asumisympäristö, joka voidaan sovittaa pieniin taajamiin ja olemassa olevaan asuntokantaan.

Porvoo, Lapinjärvi ja Savitaipale vievät hanketta yhteistuumin eteenpäin. Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen Sotera-instituutti puolestaan vastaa kuntien kehittämiskohteiden tutkimuksesta ja tiedonhankinnasta, sekä tiedon jakamisesta ja koordinoinnista.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Riitta Karjalainen, yhteisöllinen asuminen

Merkittävää kasvatustyötä tehneiden valmentajien huomioimisesta.

Maanantai 17.12.2018 - Riitta Karjalainen

Kaupunginvaltuutettu Riitta Karjalainen on tehnyt 12.6.2017 aloitteen merkittävää kasvatustyötä tehneiden valmentajien huomioimisesta. Karjalaisen aloitteessa viitataan satoihin Turussa lasten ja nuorten parissa toimiviin ohjaajiin ja valmentajiin, joiden työmäärää ei aloitteen tekijän mukaan aina yhteiskunnan taholta riittävästi arvosteta ja huomioida.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kaupunginvaltuusto , Turku., Riitta Karjalainen

Portsakodin palvelutalon sisään- ja ulostulojen liikenneturvallisuuden parantamine

Maanantai 12.11.2018 - Riitta Karjalainen

Portsakodin palvelutalon sisään- ja ulostulojen liikenneturvallisuuden parantamine

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Portsakoti, Riitta Karjalainen, liikenne, liikenneturvallisuus

Omaishoitajille oikeus käyttää Turun kaupungin liikuntapalveluja ilmaiseksi

Maanantai 10.9.2018 - Riitta Karjalainen

Omaishoitajille oikeus käyttää Turun kaupungin liikuntapalveluja ilmaiseksi

 

 

Omaishoidon laki tuli voimaan 1.7.2016.  Laissa todetaan mm., että kunnan on tarvittaessa järjestettävä omaishoitajalle hyvinvointi- ja terveystarkastuksia sekä hänen hyvinvointiaan ja hoitotehtäväänsä tukevia sosiaali- ja terveyspalveluja.

Omaishoitajien maksuttomat terveystarkastukset alkoivat Turussa toukokuun 2017 alkupuolella. Omaishoitajalle haetaan hänen hyvinvointiaan parhaiten tukeva palvelu tai apu.

 

Turussa on noin 990 sopimuksen tehnyttä omaishoitajaa, jotka hoitavat pitkäaikaisesti sairasta tai vammaista läheistään kotona. Monet omaishoitajat tekevät fyysisestikin raskasta omaishoitajan työtä ja tarvitsevat arjesta selviytyäkseen hyvää toimintakykyä.

Omaishoitajat tekevät arvokasta työtä omaisensa hyväksi. Läheisen inhimillisen ja yksilöllisen hoidon

lisäksi he säästävät kunnalta isot rahat verrattuna siihen, että omaista hoidettaisi laitoksessa.

 

Esitän, että Turku tarjoaa omaishoitajille kaupungin liikuntapalvelujen vapaakortin maksutta tukeakseen omaishoitajien fyysistä ja henkistä toimintakykyä . Omaishoitajan hyvä fyysinen ja psyykkinen toimintakyky on tae terveellisemmälle elämälle, joka myös mahdollistaa pidemmän omaishoitajuuden.

 

 

Riitta Karjalainen (kesk.)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: omaishoitajat, Turussa, Riitta Karjalainen

Sairaanhoitajat mentoroivat omaishoitajia

Perjantai 27.3.2015 - Riitta Karjalainen

Sairaanhoitajat mentoroivat omaishoitajia

 

Olen sairaanhoitaja, terveydenhoitaja ja terveydenhuollon maisteri sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitajat ry:n puheenjohtaja.

 

Kuulin haastekampanjasta Turun Seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:stä, jonka jäsen olen. Omaishoitajat ja läheiset -liiton paikallisyhdistys, Turun seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry, ja Suomen Sairaanhoitajaliiton alueellinen yhdistys, Varsinais-Suomen sairaanhoitajat ry, käynnistivät Turussa mentoroinnin pilottiohjelman. Ohjelman tavoitteena on tarjota tukea omaishoitajille tai omaistaan hoitaville.

 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Riitta Karjalainen, julkaistu Omaishoitajat ja Läheiset liiton sivuilla