Hoitajapula

Maanantai 30.8.2021 - Riitta Karjalainen


Sote-alan ammatit ovat olleet pitkään työvoimapula-ammattien listan kärjessä. Hoitajapula pitää ratkaista. Sosiaali- ja terveydenhuolto on järjestetty Suomessa jo pitkään minimimiehityksellä ja niiden ongelmat me tiedämme. Jatkuva joustaminen heikentää jaksamista ja näkyy lopulta sairaspoissaoloina, joten kehittämiseen ei ole aikaa.

Tulevaa syksyä tulevat varmasti värittämään eri hoitajajärjestöjen hyväksymä 1.9.21 voimaantuleva sote-sopimuksen seuraavat askelmerkit hoitohenkilöstön palkkauksen, työolosuhteiden ja työhyvinvoinnin edistämiseksi. Palkkaus pitää saada kuntoon, jotta sosiaali-ja terveydenhuollon hoitohenkilöstö pysyvät alalla.

Lisäksi historiallinen sote-uudistuksen toimeenpanoa edeltävä valmistautuminen hyvinvointialueiden perustamiseen tähtäävät aluevaalit. Sote-uudistuksessa parannetaan ihmisten peruspalveluja. Samalla sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestäminen siirretään kunnilta hyvinvointialueiden vastuulle. Sote-uudistuksen tavoitteena on muun muassa kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja. Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman tavoitteena on mm. siirtää painotusta raskaista palveluista ennakoivaan ja ehkäisevään työhön, vahvistaa palveluiden monialaisuutta ja yhteentoimivuutta sekä hillitä kustannusten nousua.

Syksy on jo edennyt pitkälle elokuun loppua elettäessä, ja meidän yhdistyksemme toiminta käynnistyy pikkuhiljaa ilmojen viilentyessä. Eli me heräämme toimintaan emmekä vaivu horroksen. Ensimmäisenä suuntaamme retkelle Mathildedaliin jo muinaistulien viikonloppuna


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini