Muutosten ja mullistusten kevät 2022

Maanantai 14.3.2022 - Karjalainen Riitta


Valmistaudumme pikkuhiljaa suuntaaman katseemme Kohti Varsinais-Suomen hyvinvointialuetta. Historiallinen ensimmäinen aluevaltuuston kokous pidettiin 2.3.2022. Hoitoalalla on ennennäkemätön pula työntekijöistä, alalla vaihtuvuus on suurta. Siihen joukkoon lukeutuvat myös alanvaihtoa harkitsevat hoitajat. Lisäksi olemme eläneet viimeiset 2 viikkoa keskellä äärimmäistä humanitääristä kriisiä Ukrainan sodan vuoksi.

Sairaanhoitajapulaa ei ratkaista vain koulutusmääriä lisäämällä. Jos pitovoima luistaa, niin hoitajia voidaan ihan rauhassa kouluttaa lisää. Sairaanhoitajakoulutuksen suosio on valitettavasti selvässä laskussa, samoin lähihoitajakulutukseen hakijat. Silti syksyllä pelkästään sairaanhoitajakoulutukseen avataan yli 300 lisäpaikkaa. Millä keinoin väheneviltä työmarkkinoilta houkutellaan uusia opiskelijoita juuri sosiaali -ja terveysalalle? Voimme koettaa lisätä hoitoalan harjoittelupaikkoja ja yrittää ohjata opiskelijoita paremmin oman työn ohessa. Tässä hoitajapulassa sellainen temppu on äärettömän vaikea.

Viimeistään kesällä olemme jälleen vaikean tilanteen edessä. Kokeneet sairaanhoitajat tarvitsevat lomansa, eikä sijaisia varmaankaan saada riittävästi. Ilman perehdytystä, mentorointia ja työnohjausta hoitotyötä ei voi tehdä kunnolla. Kuka ohjaa hoitouransa alussa olevaa sairaanhoitajaa ja missä, jos hoitajapula sulkee maanlaajuisesti osastoja, poliklinikoita, terveysasemia ja hoivakoteja ?

Ensin on laitettava sosiaali- ja terveydenhuollon pitovoima kuntoon. Tehy ja Super ovat sopimusneuvotteluissa nostaneet esiin hoitoalan palkkauksen, työolojen ja urapolkumallin kehittämisen. Mainetalkoiden listalla ovat myös hoitajakohtaiseen työhyvinvointiin satsaaminen ja eettisesti kestävän hoitotyön vaaliminen.

Toivon, että alkanut vuosi on alkanut myönteisesti ja tuonut kaikesta koronahuolista huolimatta myös hyviä muistoja. Poikkeuksellisena aikana olemme saaneet tiivistää suhdettamme luontoon ja kauniiseen kotimaahan.

Joten Valoisen keväisiä piteneviä aurinkoisia rairuohon vihreitä kevätpäiviä.

Avainsanat: sairaanhoitaja


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini