Sairaanhoitajien päivityskoulutus takaisin

Maanantai 17.1.2022 - Riitta Karjalainen


Sairaanhoitajien päivityskoulutuksen Idea maahanmuuttajataustaisten sairaanhoitajien pätevöitymiskoulutuksesta 1994–1995 järjestettiin silloisessa Turun terveydenhuolto-oppilaitoksessa työvoimapoliittisena koulutuksena ulkomailla sairaanhoitajan tutkinnon suorittaneille vuoden mittainen pätevöitymiskoulutus. Ulkomailla tutkinnon suorittaneiden sairaanhoitajien koulutusohjelma sisälsi 38 opintoviikkoa teoriaopintoja sekä kolme harjoittelua, yhteensä 14 viikkoa. Näiden opintojen perusteella maahanmuuttajasairaanhoitajat anoivat suomalaisen sairaanhoitajan pätevyyttä erikoisalanaan sisätautikirurginen sairaanhoito. Silloinen 20 hengen ryhmä koostui ainoastaan entisessä Neuvostoliitossa kouluttautuneista sairaanhoitajista.

Ensimmäinen SATU-koulutus oli osa Turun työvoimatoimiston, kansainvälisten palvelujen koordinoimaa ESR-projektia ”SATU – Sairaanhoitajia Turkuun maahanmuuttajista”.  vuosina 2003 -2017. Ensimmäiseen hankkeeseen kuului koulutuksen lisäksi tukitoimia koulutuksen ulkopuolelle jääneille terveydenhuoltoalan ammattilaisille. Koulutuksen järjesti aluksi Turun ammattikorkeakoulun terveysalan tulosalue, hoitotyön koulutusohjelma Turussa. Myöhemmin koulutus siirtyi terveys ja hyvinvointi-tulosalueen monimuotokoulutuksen (MYAMK) alle. SATU-koulutuksen kesto oli puolitoista vuotta.

Varsinais-Suomesta työllisyyden kuntakokeiluun hyväksyttiin Turun, Paimion, Laitilan, Sauvon ja Uudenkaupungin yhteinen hakemus sekä Salon ja Marttilan hakemus. Esitänkin nyt vetoomuksen Varsinais-Suomen maakunnan sairaanhoitajia kouluttaville Ammattikorkeakouluille ja maakunnan kuntakokeiluun osallistuville kunnille yhdessä Turun työvoimapalvelut osana kuntakokeilua käynnistävät uudelleen SATU-koulutuksen. Koulutuksen kohderyhmänä ovat maahanmuuttajataustaiset sairaanhoitajat, työttömät tai työttömyysuhan alaiset henkilöt, joilla on sairaanhoitajatutkinto. Tällaisia ovat esim. pitkään poissa työelämästä olleet, muussa kuin hoitotyössä toimineet ja koulutusta vastaamattomassa työssä toimineet henkilöt. Valittavien on sovelluttava sairaanhoitajan ammattiin ja heillä on oltava motivaatio palata takaisin hoitotyöhön. Tällä hetkellä sairaanhoitajista on suuri pula koko Varsinais-Suomessa.

 

Sairaanhoitaja (AMK), maahanmuuttajille suunnattu koulutus, päivätoteutus, on alkamassa jo pääkaupunkiseudulla Laurean ammattikorkeakoulun Lahden yksikössä kevään 2022 aikana. Tähän on tartuttava myös Varsinais-Suomessa.

Avainsanat: sairaanhoitaja, päivityskoulutus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini