Kaupunkiviljely kunniaan

Maanantai 14.3.2022 - Riitta Karjalainen


Oikea ruoka kasvatetaan kestävin luonnonmenetelmin; lähellä ja rakkaudella vaalien. Kaupunkiviljely on osa ruuantuotannon muutoksen suuntausta- hajautettuun ja vähemmän öljyriippuvaiseen suuntaan. Tulevaisuudessa kaupungit vihertävät kattopuutarhoineen, hedelmäbulevardeineen ja marjapensaspuistoineen. Tulevaisuuden vuoden 2030 ulottuvissa visioissa joka talon pihalla on yhteisöllinen laariviljelmä, jolloin lapsetkin oppivat mistä ruoka oikeasti tulee ja miten se kasvatetaan.

Lähiruoka ja yhdessä tekeminen ovat uusinta ja kuuminta trendiä. Kaupunkiviljely vastaa molempiin tarpeisiin ja monella tapaa hieno keksintö tehdä kaupunkia ja omaa tonttiaan viihtyisämmäksi. Se sopii sinnekin, missä tilaa ja maata on vain vähän. Tämä palstaviljely urbaani ja moderni jälkeläinen on hauska, ekologista, ja esteetöntä. Viljelyn riemua tunteakseen ei enää tarvitse ” ryömiä” maassa , vaan laarin lähellä työskentelytaso on jäykillekin selälle sopiva ja passaa myös pyörätuolissa istuvalle.

 Kaupunkiviljelyn edistäminen palstaviljelyllä on Turussa pitkät perinteet ja on edelleen suosittua. Uudempi urbaani aktivismi tuo sen rinnalle kattojen, pihojen, parvekkeiden, olohuoneiden ja kellareiden laatikko- ja ruukkuviljelyn. Joukkoliikenne vie turkulaisia arvokkaisiin metsiin ja kaupunkilaiset keräävät lähiluonnostakin marjoja ja sieniä omaan käyttöön ja ystäville tuliaisiksi. Uteliaat kokeilevat villiyrttien hapattamista vähähiilistä ruokavaliota rikastuttamaan ja yhdistävät ihmisiä, jotka näkevät yhteisöllisen omavaraistalouden olennaisena osana suurta elämäntapamuutosta, joka yhdistää luonnon kunnioituksen ja globaalin solidaarisuuden tasa-arvoiseen ja mielenkiintoiseen arkeen täällä.

Avainsanat: kaupunkiviljely


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini