Aloite: Täydentävät asumismuodot tulevalle vanhuusväestölle Turussa

Tiistai 22.1.2019 - Riitta Karjalainen


Hankkeen vetäjänä toimii Porvoo kaupunki, joka suunnittelee hankkeen puitteissa kokonaan uutta kaupunginosaa vanhan Johannisbergin vanhainkodin alueelle. Kysymyksessä on melko mittava, noin neljän-viidensadan asunnon uudisrakentaminen ja vanhojen suojeltujen rakennusten käytön kehittäminen.

 

Turun ennakkoväkiluku oli vuoden 2017 elokuun lopussa 188 584, lisäystä vuodenvaihteesta 980 henkeä. Mikäli väestönmuutokset syys-joulukuussa ovat samanlaisia kuin viime vuosina keskimäärin, Turun väkiluku on vuoden lopussa noin 189 400 .

 

Tulevien vuosien tarpeet turvallisista asumismuodoista ovat suuret, kun valtion normit määräävät että ainoastaan 8-9 % näille yli 75 vuotiaille taataan palveluasuminen. Turvallinen asuminen on tärkeää. Meillä on jo kaupungissa erilaisia vuokra- ja omistusasuntoja missä hoitopalveluja on saatavana läheltä. Näiden osuus varmasti kasvaa tulevaisuudessa.

Mutta on myös tärkeää että laajennamme asumismuotojen kirjoa sillä tavalla että asumisyhteisöjä muodostettaisiin ja että kollektiiviasuminen otettaisi mukaan kuvaan. Esimerkkejä Suomessa on olemassa. Helsingissä toimii Aktiiviset seniorit niminen yhdistys. Niillä on kaksi taloa, toinen Arabianrannalla ja toinen Kalasatamassa. Kaupunki on antanut tukensa joko tonteilla tai nk. Hitastuella. Ruotsissa on monessa kunnassa myös tämän muotoista yhteisöllistä asumista missä jokainen itse omistaa asuntonsa ja on sitoutunut osallistumaan yhteiseen toimintaan ja huolehtimaan toisistaan.

 

Esitän, että kaupunki selvittää miten yhteisöllistä omistusmuotoista asumista voisi toteuttaa Turussa. Meillä on tontteja, kasvava tarve ja asuntohallinnon osaamista riittävässä määrin.

 

Riitta Karjalainen (kesk.)

Avainsanat: Riitta Karjalainen, yhteisöllinen asuminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini