Sairaanhoitajat mentoroivat omaishoitajia

Perjantai 27.3.2015 - Riitta Karjalainen


Mentoreina toimivat mentorikoulutuksen saaneet eläkkeellä olevat sairaanhoitajat, joilla on vahva hoitotyön osaaminen, halu auttaa ja taito olla lähimmäisen tukena. Tämän vuoden ajan seurataan seniorisairaanhoitajan ja omaishoitajan suhteen kehittymistä sekä arvioidaan, miten ohjaus- ja tukisuhde kehittyy, ja miten tuki ja ohjaus on auttanut omaishoitajaa hänen arjen työssään.

 

Seniorisairaanhoitajat koulutettiin helmikuussa Turussa työpaikallani Mäntyrinteen vanhainkodissa. Maaliskuussa yhdeksän seniorisairaanhoitajaa ja yhdeksän omaishoitajaa tapasivat Mäntyrinteen vanhainkodissa ja mentorointi alkoi. Yhteistapaaminen oli hyvin lämminhenkinen, ja valitsemamme parit olivat heti alusta alkaen kuin vanhat tuttavat.

 

Olin mukana sekä koulutuksessa että aloitustapahtumassa Varsinais-Suomen sairaanhoitajat ry:n puheenjohtajan ominaisuudessa. Kannustin oman yhdistykseni seniorisairaanhoitajia mukaan toimintaan. Aloitustilaisuudessa kävi ilmi, että tällaista yhteistyötä ja tukea tarvitaan. Tuntui, että omaishoitaja sai hiljaisen kiitoksen ja kannustavan arvostuksen tekemästään työstään, kun hän sai arkeensa rinnalle kulkijaksi eläkkeellä olevan sairaanhoitajan.

 

Aloitustilaisuudessa sairaanhoitaja ja omaishoitaja sopivat kuukausittaisista tapaamisista. He voivat esimerkiksi käydä yhdessä kahvilla tai lounaalla tai vaikkapa ulkoilla yhdessä. Mentoroinnin väliarviointi sovittiin elokuulle ja lopullinen arviointi tehdään tämän vuoden joulukuussa. Tuloksista raportoidaan laajasti.

 

Itse olen innolla mukana mentorointihankkeessa Varsinais-Suomen sairaanhoitajien puheenjohtajana ja myös Turun Hyvinvointitoimialan Vanhus- ja vammaispalveluiden vanhuskeskuksen johtajana. Toimin vuodet 1988–2008 Turun kaupungin kotisairaanhoidossa terveydenhoitajana ja kohtasin jo tuolloin ikääntyneiden omaishoitajien arjen kotiolosuhteissa. Nyt toimin johtajana vanhusten asumispalveluissa. Vanhusten asumispalveluissa järjestämme tilapäishoitoa hoidettaville vanhainkodin tiloissa.

 

Olen menossa tutustumaan Turun Seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n toimintapäivään 7.4. Lisäksi minulla on tarkoituksena tutustua lastaan hoitavan omaishoitajan arkeen.

 

Olen ollut aina omaishoitajien asialla, ja nyt on eritoten tärkeää saada valtakunnallisesti sovituksi omaishoitajien palkkioiden myöntämiskriteerit. Samalla on jo yhdenvertaisuudenkin nimissä saatava omaishoidon tuen myöntäminen Kelan vastuulle. Kunnissa määrärahasidonnaiset palvelut, kuten myös omaishoitajien palkkioihin budjetoidut rahat, loppuvat usein keväällä. On tärkeää saada kehitetyksi omaishoitajien tukimuotoja, kuten neuvontaa ja ohjausta, jotta omaishoitaja jaksaa arjessaan. Myös muita palveluita, kuten päivä-, yö- ja tilapäishoitoa on kehitettävä vastaamaan omaishoitajien tarpeita.

 

Vaalien jälkeen työni jatkuu. Ammatillisesti työni kautta olen sitoutunut kehittämään omaishoitajien arjen tukimuotoja ja tilapäishoidon työn sisältöä oman hoitohenkilökuntani kanssa Turun kaupungin Hyvinvointitoimialalla. Myös vapaaehtoisena, Varsinais-Suomen sairaanhoitajat ry:n puheenjohtajana, tulen varmistamaan, että mentorointityö tulee jatkumaan uudenlaisena tukimuotona omaishoitajille. Kiinnostusta tähän tukimuotoon tuntuu löytyvän jo nyt muilta vammaisjärjestöiltä, joten saimme tukea ja vahvistusta sille, että olemme oikealla tiellä.

 

Jaksamista ja voimia kaikille omaishoitajille kodin arjessa.

 

Avainsanat: Riitta Karjalainen, julkaistu Omaishoitajat ja Läheiset liiton sivuilla


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini