Merkittävää kasvatustyötä tehneiden valmentajien huomioimisesta.

Maanantai 17.12.2018 - Riitta Karjalainen


Liikuntapalveluiden vastaus kaupunginvaltuutettu Riitta Karjalaisen valtuustoaloitteeseen

Järjestöliikuntapäällikkö Terhi Anttila:

Kaupunginvaltuutettu Riitta Karjalainen on tehnyt 12.6.2017 aloitteen merkittävää kasvatustyötä tehneiden valmentajien huomioimisesta. Karjalaisen aloitteessa viitataan satoihin Turussa lasten ja nuorten parissa toimiviin ohjaajiin ja valmentajiin, joiden työmäärää ei aloitteen tekijän mukaan aina yhteiskunnan taholta riittävästi arvosteta ja huomioida. Aloitteessa kuvaillaan, miten tärkeää lapselle ja nuorelle on kasvaa ja kehittyä innostuneen, osaavan ja myös nuoren henkistä kasvua ajattelevan valmentajan kanssa. Aloitteessa ehdotetaan, että tällaisia lasten ja nuorten parissa pyyteetöntä työtä tekeviä henkilöitä tulisi muistaa arvokkaalla tavalla kaupungin taholta, mikä samalla entisestään vahvistaisi Turun hyvää, kansallista ja vetovoimaista kuvaa. Aloitteessa esitetäänkin, että kaupungin hallitus kutsuisi vuosittain 25-30 valmentajaa tai ohjaajaa sekä nuorten parissa erityisen merkittävää kasvatustyötä tehnyttä seuraihmistä Turun päivän vastaanotolle Turun kaupungintalolle.

Turun liikuntapalvelut yhtyy aloitteeseen toteamalla, että valmentajien ja ohjaajien rooli lasten ja nuorten urheilullisen elämäntavan suunnannäyttäjinä on keskeinen tekijä liikunta- ja urheiluseuroissa. Liikuntapalveluiden käynnistämässä lasten liikunnan laatuhankkeessa nimenomaan ohjaajat ja valmentajat ovat se ydinjoukko, joiden osaamisesta ja tahdosta on kiinni, miten liikunnan ilo ja fyysinen koettu pätevyys lapsiin istutetaan. Hyvän valmennussuhteen kulmakivenä on positiivisten kokemuksien tuottaminen sekä välittävän ilmapiirin luominen. Tällä puolestaan varmistetaan lasten ja nuorten kiinnittyminen liikuntaan ja urheiluun matkalla liikkuvaksi aikuiseksi.

Turun liikuntalautakunta huomioi vuosittain menestyneitä aikuis- ja junioriurheilijoita kutsumalla heidät kaupungin järjestämille mitalikahveille ja Urheilugaalaan. Lisäksi 13-20 -vuotiaille menestyjille myönnetään saavutuksistaan stipendit. Aloitteessa esitettiin, että valmentajien huomioiminen voisi tapahtua Turun päivänä kaupungintalolla. Liikuntapalvelut kuitenkin näkee, että mielekäs tapa lasten ja nuorten valmennuksen ja ohjauksen parissa toimivien ansioituneiden henkilöiden palkitsemiseen olisi yhdessä 13-20 -vuotiaille järjestettävän kunniakirjojen luovutustilaisuuden ja mitalikahvien yhteydessä. Tilaisuutta on nuorten, heidän vanhempiensa ja valmentajien toimesta kiitelty arvokkaaksi tavaksi Turun kaupungilta muistaa nuoria urheilijoita. Tämä olisi luonnikas tapa yhdistää itse ansioituneet nuoret ja ne menestystekijät, jotka ovat olleet nuoren urheilijan polun varrella. Vaikka tilaisuudessa korostuvat urheilevat nuoret, kutsuttavat ohjaajat ja valmentajat olisivat kuitenkin laajemmin lasten ja nuorten parissa merkittävää liikunnallista kasvatustyötä tekeviä henkilöitä. Liikuntapalvelut aikoo järjestää ensimmäisen edellä kuvatun huomioimistilaisuuden tammikuussa 2019.

Wordin asetukset

Muodosta alatunniste

Lisää allekirjoitustiedot

Avainsanat: kaupunginvaltuusto , Turku., Riitta Karjalainen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini