Omaishoitajille oikeus käyttää Turun kaupungin liikuntapalveluja ilmaiseksi

Maanantai 10.9.2018 - Riitta Karjalainen

Omaishoitajille oikeus käyttää Turun kaupungin liikuntapalveluja ilmaiseksi

 

 

Omaishoidon laki tuli voimaan 1.7.2016.  Laissa todetaan mm., että kunnan on tarvittaessa järjestettävä omaishoitajalle hyvinvointi- ja terveystarkastuksia sekä hänen hyvinvointiaan ja hoitotehtäväänsä tukevia sosiaali- ja terveyspalveluja.

Omaishoitajien maksuttomat terveystarkastukset alkoivat Turussa toukokuun 2017 alkupuolella. Omaishoitajalle haetaan hänen hyvinvointiaan parhaiten tukeva palvelu tai apu.

 

Turussa on noin 990 sopimuksen tehnyttä omaishoitajaa, jotka hoitavat pitkäaikaisesti sairasta tai vammaista läheistään kotona. Monet omaishoitajat tekevät fyysisestikin raskasta omaishoitajan työtä ja tarvitsevat arjesta selviytyäkseen hyvää toimintakykyä.

Omaishoitajat tekevät arvokasta työtä omaisensa hyväksi. Läheisen inhimillisen ja yksilöllisen hoidon

lisäksi he säästävät kunnalta isot rahat verrattuna siihen, että omaista hoidettaisi laitoksessa.

 

Esitän, että Turku tarjoaa omaishoitajille kaupungin liikuntapalvelujen vapaakortin maksutta tukeakseen omaishoitajien fyysistä ja henkistä toimintakykyä . Omaishoitajan hyvä fyysinen ja psyykkinen toimintakyky on tae terveellisemmälle elämälle, joka myös mahdollistaa pidemmän omaishoitajuuden.

 

 

Riitta Karjalainen (kesk.)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: omaishoitajat, Turussa, Riitta Karjalainen

Järjestöjen roolia omaishoitajien jaksamista tukevana tulee jatkaa

Torstai 2.4.2015 - Riitta Karjalainen

Järjestöjen rooli omaishoitajien jaksamista tukevana toimijana edellyttää pitkän aikavälin toiminnan suunnittelua ja vankkaa rahoituspohjaa. Raha-automaattiyhdistyksen sosiaali-ja terveysjärjestöjä tukeva avustustoiminta on ainutlaatuista. Järjestöpohjianen kuntien sosiaalipalveluja täydentävä auttamistyö tulee turvata myös tulevaisuudessa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vapaaehtoistyö, omaishoitajat, järjestö

Sairaanhoitajat mentoroivat omaishoitajia

Perjantai 27.3.2015 - Riitta Karjalainen

Sairaanhoitajat mentoroivat omaishoitajia

 

Olen sairaanhoitaja, terveydenhoitaja ja terveydenhuollon maisteri sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitajat ry:n puheenjohtaja.

 

Kuulin haastekampanjasta Turun Seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:stä, jonka jäsen olen. Omaishoitajat ja läheiset -liiton paikallisyhdistys, Turun seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry, ja Suomen Sairaanhoitajaliiton alueellinen yhdistys, Varsinais-Suomen sairaanhoitajat ry, käynnistivät Turussa mentoroinnin pilottiohjelman. Ohjelman tavoitteena on tarjota tukea omaishoitajille tai omaistaan hoitaville.

 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Riitta Karjalainen, julkaistu Omaishoitajat ja Läheiset liiton sivuilla