Syksyn tullessa saapuvat sairaanhoitaja-opiskelijat työharjoitteluun

Maanantai 21.9.2020 - Riitta Karjalainen

 

Tulevien kollegoiden ohjaaminen on työpaikalla tärkeä tehtävä. Hyvä ohjaaja voi pelastaa opiskelijan tulevan työuran ja vastaavasti huono ohjaus tuhota haaveet. Kaikki tarvitsevat palautetta työstään, mutta opiskelija tarvitsee palautetta päivittäin. Jos työpaikan ilmapiiri on tunkkainen, se heijastuu nopeasti myös harjoitteluun.

Työssäoppimisjaksoja on sote-alan opinnoissa paljon: lähihoitajaksi opiskelevilla on vähintään neljä työharjoittelua, ja lisäksi osa opiskelee oppisopimuksella. Sairaanhoitajaopiskelijoiden koulutuksen täytyy EU-direktiivin mukaisesti olla vähintään 4 600 tuntia, ja puolet siitä on oltava kliinistä harjoittelua, jonka on tapahduttava suorassa potilastyössä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: syksy, opiskelija

Syksy saapuu

Maanantai 21.8.2017 - Riitta Karjalainen

 

Niin on taas syyskesä lähtenyt liikkeelle. Alkukesän tapahtumista vielä sen verran, että Suomen hallitus päätti 5.7.2017 jatkaa sote- ja maakuntauudistusta siten, että uudistukset tulevat voimaan vuoden 2020 alusta lukien. Aikaisemmin oli tarkoitus, että lait tulevat voimaan 2019 alussa. Syynä käänteeseen ovat perustuslakivaliokunnan vaatimat muutokset lakeihin. Perustuslakivaliokunta esitti lausunnossaan myös mallia, jossa suuret kunnat voisivat sittenkin tuottaa sote-palvelunsa itse niin, että nämä toiminnot eivät siirtyisi maakuntien vastuulle. Valiokunta asetti ehtoja palvelutuotannon siirtymiselle julkishallinnolta yksityisille toimijoille. Korostaessaan julkishallinnon oikeutta palvelujen tuottamiseen lausunto antoi tukea myös suurten kaupunkien toiveille toimia vastaisuudessakin palvelujen tuottajana. Valiokunta kehotti arvioimaan uudelleen lakiesitykseen sisältyvää kieltoa, jonka mukaan kunnat tai kuntayhtymät eivät saisi tuottaa maakuntien ­järjestämisvastuuseen kuuluvia palveluja.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Syksy , sataa, suomen hallitus, perustuslakivaliokunta

Syksy saa

Maanantai 19.9.2016 - Riitta Karjalainen

Lehtipuut loistavat syysauringossa satumaisen värikkäinä. Yhtä kirkkaasti maalattu taulu menisi helposti imelän puolelle. Mistä ruskan värit tulevat? Miksi ne ovat niin kirkkaat? Miksi koivu on keltainen ja pihlaja punainen? Miten puut voivat tietää, että syksy on käsillä, kun lämpötilat voivat sahata kylmän ja lämpimän välillä? Huonot ajat pitää ennakoida hyvissä ajoin. On liian myöhäistä alkaa valmistautua kylmään talveen silloin kun ensimmäiset pakkasyöt pärähtävät päälle

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: syksy, sairaanhoitajat