Kuntavaalit ovat huolenpitovaalit

Perjantai 10.3.2017 - Riitta Karjalainen

Kuntavaalit ovat huolenpitovaalit

Huhtikuun alkupuolella pidettävissä kuntavaaleissa valitaan päättäjät tekemään kauaskantoisia ratkaisuja kuntalaisten parhaaksi.

Vaikka naisten äänestysaktiivisuus on miehiä korkeampi, on naisten osuus valituista päättäjistä jäänyt heidän ehdokas- ja ääniosuuttaan pienemmäksi. Naisia valitaan myös kuntien johtopaikoille vähemmän kuin heidän osuutensa valtuutetuista edellyttäisi.
 
Naiset ovat aliedustettuna niin valtakunnan kuin paikallistason politiikassa. Tätä ei pidä jäädä murehtimaan, vaan nyt on tartuttava tuumasta toimeen.
 
Vietimme tällä viikolla naisten päivää. Se onkin oivallinen päivä tehdä näkyväksi naisten tekemä työ ja yhteiskun­nal­linen osal­lis­tu­minen joka tasolla. Naisten päivä on joka päivä arjen tasolla. Tämä on muistettava myös sote- ja maakuntauudistuksessa. Uudistus koskettaa suoraan yli 200 000 työntekijää koko Suomessa. Ilman heitä uudistus ei onnistu. Suurin osa sotepuolen työntekijöistä on naisia.
 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: nainen , sote, kuntavaalit 2017

Naisia tarvitaan päätöksenteossa

Tiistai 14.2.2017 - Riitta Karjalainen

Naisnäkökulmaa tarvitaan päätöksenteossa. Uuteen kuntaan jäävät asiat ovat juuri niitä asioita, joiden kanssa me naiset teemme paljon työtä – hyvinvointi, koulutus, sivistys, päivähoito, vapaa-aika sekä kaavoitus- ja elinkeinopolitiikka. Kaksi vuotta teemme työtä myös sosiaali- ja terveydenhuoltoon kuuluvissa asioissa. Uudelle kunnalle jää vielä 500 tehtävää hoidettavaksi, joten työtä riittää tulevaisuudessakin.

Suurin osa päätettävistä asioista on sellaisia, joista selviytyy maalaisjärjellä ja lopuista kysymällä konkareilta tai viranhaltijoilta. Eikä aina tarvitse odottaa, että kysytään – itsekin voi ilmoittautua mukaan. Haastetaan myös ystäviämme ja tuttaviamme lähtemään mukaan. Etsitään erilaisia ja eri-ikäisiä naisia, näin saamme parhaan lopputuloksen. Tuetaan toisiamme ja autetaan varsinkin ensikertalaisia. Kuntavaalit ovat yksi parhaista tavoista saada uusia toimijoita päätöksentekoon. Olen varma, että lähes kaikilta meiltä löytyy aikaa yhteisten asioiden hoitamiseen. Itse ainakin olen oppinut organisoimaan ja suunnittelemaan asioita paremmin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: nainen, vaalit