Varsinais-Suomen sairaanhoitajien 91. toimintavuosi käynnistyy

Torstai 7.1.2016 - Riitta Karjalainen


Terveys määritellään joskus sairauden puuttumiseksi. Sairauden ilmaantuessa terveys häiriintyy, ja henkilöllä sanotaan olevan heikko terveys tai sitten häntä sanotaan sairaaksi.  Ihmisen ei ole luonnollista väittää olevansa sairas, ellei hän suorastaan kärsi siitä. Jatkuva ja keskittynyt uurastaminen, varsinkin istuvassa asennossa, kuluttaa hermoja niin suuresti, että seurauksena on alttius sairauteen. Jotta työteho säilyisi ja terveys edistyisi, on virkistyksen ja ruumiillisen toiminnan ajoittain päästävä keskeyttämään keskittynyttä henkistä työtä. Jotta kehon eri osat voisivat toimia mahdollisimman hyvin, on henkisen työn ja ruumiillisen toiminnan välillä säilytettävä sopiva tasapaino. Vastaavaa periaatetta on sovellettava myös niille, jotka joutuvat jatkuvasti suorittamaan vain ruumiillista työtä. Lihasten käyttäminen ilman mitään henkistä toimintaa loukkaa terveellisen elämän periaatteita aivan yhtä paljon kuin jos mieli pakotetaan jatkuvasti toimimaan ilman virkistävien ruumiinharjoitusten välijaksoja.

Ruokahalu voi turmeltua siinä määrin, että yksilö sen epäterveellisiä vaatimuksia noudattaen omaksuu tapoja, mitkä nopeasti heikentävät hänen yleistä terveyttään. Hitaasti vaikuttavien myrkkyjen, kuten kahvin, teen, tupakan ja alkoholin nauttiminen rikkoo suorastaan terveellisen elämän periaatteita ja heikentää hyvälle terveydelle välttämättömiä elinvoimia.”

Teksti löytyy Harold Scryockin kirjasta Terveyden avaimet - Onneen ja menestykseen vuodelta 1956. Teksti on hyvin koskettava ja ajankohtainen edelleen. Tiedämme kuinka meidän tulisi elää ja syödä terveellisesti, kuinka vaalia terveyttämme liikkumalla ja huolehtia itsestämme ja toisistamme. Jotkut meistä pitävät jopa Tipattoman tammikuun, joka on suomalainen perinne, jolloin ihmiset päättävät olla käyttämättä alkoholia tammikuun aikana.

Vuosi 2016 on saatu käyntiin mukavassa pakkaskelissä. Vuoden vaihtuminen innoittaa usein meitä uudistamaan elämäntapojamme ja ikäänkuin haluamme puhdistaa itsemme viime vuoden epäonnistumisista ja huonoista tavoista. On siis aika aloittaa uusi elämä. Itsekin haksahdin tähän "uusi vuosi - uusi elämä"- juttuun, sillä lupasin uuden vuoden innoittamana hyötyliikkua enemmän.

Joten terveellistä, turvallista Uutta Vuotta 2016 kaikille

 

Avainsanat: sairaanhoitaja


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini