Suomalainen sairaanhoitajakoulutus uudistuu ja yhtenäistyy,

Perjantai 18.9.2015 - Riitta Karjalainen


Henkilöstön osaaminen on avainasemassa siinä, miten laadukkaita palveluita terveydenhuollossa tuotetaan ja kehitetään. Sairaanhoitajaliiton ja Metropolia Ammattikorkeakoulun käynnistämän valtakunnallisen Sairaanhoitajakoulutuksen tulevaisuus -hankkeen tuloksena syntyivät sairaanhoitajan ammatillisen osaamisen vähimmäisvaatimukset (180/210 op) ja osaamisalueet sekä niiden sisällöt ja suositukset.

Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Merja Meraston mukaan  oli tarve varmistaa, että suomalainen sairaanhoitajakoulutus vastaa tulevaisuuden tarpeisiin ja samalla täyttää EU:n ammattipätevyysdirektiivin vaatimukset. Tavoitteena oli tuottaa tietoa ammattikorkeakoulujen käyttöön sairaanhoitajakoulutuksen opetussuunnitelmien laatimiseksi. Ensimmäisen kerran sairaanhoitajakoulutuksen kehittämisessä ovat olleet mukana kaikki ammattikorkeakoulut, ammattijärjestöt, ministeriöt sekä perus- ja erikoissairaanhoidon organisaatiot. Ammattipätevyysdirektiivin mukainen yleissairaanhoidosta vastaavan sairaanhoitajan ammatillinen osaaminen muodostuu yhdeksästä osa-alueesta. Näitä on tarkoitus käyttää ammattikorkeakoulujen opetussuunnitelmien laadinnassa. Kuvaukset edistävät koulutuksen tasalaatuisuutta, mutta myös auttavat työelämää arvioimaan ja perehdyttämään valmistuvia opiskelijoita. Osa-alueet:

    1. Asiakaslähtöisyys
    1. Hoitotyön eettisyys ja ammatillisuus
    1. Johtaminen ja yrittäjyys
    1. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristö
    1. Kliininen hoitotyö
    1. Näyttöön perustuva toiminta ja päätöksenteko
    1. Ohjaus- ja opetusosaaminen
    1. Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen
    1. Sosiaali- ja terveyspalveluiden laatu ja turvallisuus

Tulevaisuuden tavoitteena on kehittää valmistuvien sairaanhoitajien osaamista mittaava testi määritellyille osaamisalueille. Kliinisen asiantuntijuuden kehittymisen tueksi taas suunnitellaan kliinistä passia, esimerkkinä jo käytössä oleva yhtenäinen lääkehoidon passi.

Meillä kaikilla on mahdollisuus olla vaikuttamassa tulevaan opetussuunnitelman uudistamistyöhön.  Ja kun kutsu tulee, ollaan mukana vaikuttamassa - kaikki yhdessä.

 

Avainsanat: sairaanhoitaja, koulutus , uudistus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini