ALOITE Arkiliikunnan edistämiseksi Liikuntakaava

Maanantai 16.4.2018 - Riitta Karjalainen


Arkiliikuntaa ovat mm. työ- ja koulumatkat sekä liikkuminen esimerkiksi välitunneilla tai työpaikolla.  Harrasteliikuntaa on liikunta- ja urheiluseurojen ja muiden järjestöjen lähinnä lapsille ja nuorille suunnattu liikunta ja urheilu. Myös aikuisia osallistuu seuratoimintaan.Terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan tavoitteena on saada liikunnan harrastajiksi myös terveydellisistä tai muista syistä liian vähän liikkuvat.  Terveyttä ja hyvinvointia edistävä liikunta kohentaa myös vamman tai sairauden takia erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden toimintakykyä.Valtakunnalliset liikunnan edistämisohjelmat edistävät eri ikäryhmien liikunnallista elämäntapaa. Ilo kasvaa liikkuen –ohjelmalla edistetään varhaisvuosien liikuntaa ja Liikkuva koulu –ohjelmalla koulu- ja opiskeluikäisten liikkumista. Kunnossa Kaiken Ikää -ohjelman tavoitteena on vähän liikkuvan aikuisväestön liikunnallisen elämäntavan edistäminen. Voimaa vanhuuteen –ohjelmassa lisätään ikääntyneiden ihmisten lihasvoimaa ja liikkumista. Kansallinen ikäihmisten liikuntaohjelma edistää eri vaiheissa olevien ikääntyneiden liikuntamahdollisuuksia.

Liikunta ja sen puute on yksi tärkeimpiä ihmisten terveyteen vaikuttavia tekijöitä. Keskivertokansalainen liikkuu nykyisin epäterveellisen vähän. Yksilön näkökulmasta tämä heikentää elämän laatua ja lyhentää elämää.

Liikkumisen lisäämiseksi tarvitaan monia keinoja, mutta yksi niistä on arkiliikuntaa suosiva yhdyskuntasuunnittelu. Esimerkkinä mikä merkitys on hyvillä ja miellyttävillä kevyen liikenteen väylillä, on hyvien pyöräteiden Oulussa pyöräilyn pienin kausivaihtelu (kesän ja talven välillä). Oulun yliopisto ylläpitää liikuntakaavoitus.fi-sivustoa, jolle on koottu tietoa siitä, millaiset asiat on syytä ottaa huomioon kaavoissa ja millaisia kokemuksia löytyy Suomessa Helsingistä, Kuopiosta, Iisalmesta ja Vaasasta.

Liikunnan olosuhteisiin vaikutetaan myös kaavoituksella, jossa eri näkökulmia maankäytön suunnittelusta sovitetaan yhteen. Uusi liikuntakaavoitus.fi sivusto esittelee liikuntaa suosivan elinympäristön suunnittelua ja rakentamista. Kaavoituksessa on tarpeen kehittää asumista, liikennettä, palveluita ja työpaikka-alueita arkiliikuntaan, kävelyyn, pyöräilyyn ja lähiliikuntaan kannustaviksi. Terveys- ja arkiliikunnan näkökulman jää kuitenkin vielä osin huomioimatta, sillä kaavoituksen osallistuvilla ei aina ole riittävästi tietoa suotuisista liikuntaolosuhteista.

Esitän, että Turun kaupunki laatii arkiliikunnan edistämiseksi liikuntakaavan, jossa kartoitetaan kävely-ja pyöräreittien jatkuvuus, helppokäyttöisyys ja houkuttelevuus asuma-alueilta kouluihin, keskeisille työpaikka-alueille, virkistysalueisiin sekä erityset kohdata, joissa näitä pitää parantaa.

 

Riitta Karjalainen (kesk)

 

Avainsanat: arkiliikinta


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini