Onko päättäjillä pallo hukassa sosiaali- ja terveysasioissa

Maanantai 13.4.2015 - Riitta Karjalainen, Tehyn pointit


Hoitoalan ammattilaiset tuntevat oman alansa. Heidän osaamistaan pitäisi hyödyntää paljon nykyistä enemmän ja paremmin  sote-päätöksenteossa.

Hyvinvointiyhteiskunnan palvelulupaukseen pitää voida luotaa myös tulevaisuudessa. Sosiaali-ja terveyspalvelut ovat perustuslaillinen oikeus. Niiden taso ja toteutuminen pitää varmistaa yksiselitteisesti ja yhdenvertaisesti. Sote-päätöksenteko ei saa perustua mielipiteisiin tai tuntemuksiin, vaan tutkittuun tietoon, asiantuntijatietoon päätösten vaikutuksista.

Sosiaali-ja terveysalan haasteet eivät ratkea koulutustasoa laskemalla. Korkeatasoiseen osaamiseen on panostettava entistä enemmän ja koulutuksen pitää vastata työelämän tarpeita. Tämä on myös kansantalouden kannalta järkevää. Alan koulutukseen tarvitaan lisää valtakunnallista suunnitelmallisuutta ja ohjausta, vähemmän osaoptimointia.

Tuloksellinne toiminta sosiaali-ja terveysalalla edellyttää hyvää johtamista. Johtamisen uudistaminen ratkaisee sote-uudistumisen onnistumisen. Alan suurin henkilöstöryhmä on koulutettu hoitohenkilöstö. Sen johtaminen ja esimiestethtävät vaativat osaamisen, koulutuksen ja työn sisällön tuntevia johtajia eri tasoilla. Kun henkilöstö on mukana päätöksenteossa ja uudistuksissa, myös tuloksellisuus paranee.

Työ miesten ja naisten välisen tasa-arvon puolesta yhteiskunnassa jatkuu. Tehy on luvannut taistella jatkossakin naisvaltaisten alojen ja naisten työmarkkina-aseman puolesta. Lasikattoja tulee murtaa, perusteettomia palkkaeroja poistaa ja isien osuutta perhevapaissa lisätä. Samanarvoisesta työstä kuuluu maksaa sama palkka.

Avainsanat: päättäjä, sosiaali- ja terveys


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini