Matalan kynnyksen lyhytterapiapalveluista Turussa

Maanantai 16.11.2020 - Riitta Karjalainen


Sairauspoissaolot mielenterveyssyistä maksavat yhteiskunnalle noin 130 miljoonaa euroa vuodessa.  Mielenterveysongelmien hoito ja ennaltaehkäisy on sekä taloudellisesti että inhimillisesti tärkeää. Toimivassa kaupungissa jokainen saa tarvitsemaansa hoitoa nopeasti ja eväitä onnelliseen, turvalliseen arkeen. Monille hoitoon hakeutumista estää epätietoisuus oikeasta hoitopaikasta, pelko stigmasta ja avun saamisen hitaus.

Turussa akuuteista mielenterveysongelmista kärsivä potilas saa ohjausta, mutta saadakseen esimerkiksi lyhytterapia-apua, potilaan täytyy ensin odottaa pääsyä lääkärille, jonka jälkeen täytyy odottaa ajan saamista erikoislääkärille, minkä jälkeen voi saada lähetteen palveluihin. Mielenterveyden ongelmien, kuten masennuksen ja itsetuhoisten ajatusten synkkyydessä viikkojen jonotus on tuskallista. Lisäksi luukulta toiselle kulkeminen voi tuntua psyykkisistä ongelmista kärsivälle ylivoimaiselta haasteelta. Helsingissä on avattu matalan kynnyksen mielenterveyspalvelu Mieppi, johon voi paikalle saapumalla saada mielenterveyden palveluita, kuten lyhytterapiaa, ilman lääkärin lähetettä.

Apua voidaan saada esimerkiksi elämäntilanteeseen tai mielenterveyteen liittyviin huoliin ja toivoo keskustelutukea: on mahdollista saada 1–5 keskusteluaikaa tai saada ohjausta. Keskustelutuki voidaan toteuttaa asiakkaan toiveen mukaan etäyhteydellä tai kasvokkain. Se on ollut suurmenestys ja toinen samanlainen klinikka avattiin tänä syksynä.

Esitän, että Turku mahdollistaa matalan kynnyksen lyhytterapiapalvelut kaupunkilaisille nykyisten mielenterveyspalveluiden yhteydessä.

Avainsanat: Aloite Turun kaupunginvaltuustossa 16.11.20


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini