Valtuustoaloite kuntalaisten vaikuttamismahdollisuuksien lisäämiseksi

Maanantai 17.6.2019 - Riitta Karjalainen


Uusi tapa on kerätä joukkoistamalla kansalaisilta ratkaisu- ja kehitysideoita, jolloin kuntalaiset osallistuvat sosiaalisen median tai nettisivuston kautta keskusteluun. Joukkouttaminen (tai joukkoistaminen, yleisön osallistaminen, talkoistaminen kuvaa yleisesti hajautettua ongelmanratkaisu- ja tuotantomallia, jossa toimeksiantaja hyödyntää yhteisön osaamista rajattua tehtävää varten.

Joukkoistamista on käytetty valtakunnallisesti muun muassa lainsäädännön sisällön kehittämisessä tai valmistelussa. Kuntalaisilla on mahdollisuus nostaa esille itselle tärkeitä asioita yleisen keskusteluun, kommentointiin ja näkemyksiin. Lainsäädäntötyössä joukkoistamista on kokeiltu mm. maastoliikennelain valmistelussa sekä asunto-osakeyhtiölain sisällön ja vaikutusten arvioinnissa. Kuntalaisilla on ollut suora mahdollisuus ottaa kantaa ja saattaa päättäjien tietoon muun muassa lakiin toivottuja parannusehdotuksia tai kertoa kokemuksistaan liittyen lain vaikutuksiin. Saatujen kehittämisideoiden ja kootun tiedon hyödyntäminen kunnissa erilailla palveluja ja kunnan toimintatapojen kehitettäessä on hyvä keino saada kuntalaisen ääni ja mielipide kuuluviin. Lisäksi saadaan saadaan uusia ja raikkaita ideoita kuntalaisilta palvelujen kehittämiseksi. Joukkoistaminen auttaa havaitsemaan virheitä, ongelmia. Joukkoistaminen motivoi kuntalaisia puhaltamaan yhteen hiileen. Se antaa mahdollisuuden meille kaikille antaa omia tietoja, taitoja kuntalaisten hyväksi.

 

Esitän, että Turun kaupunki ottaa selvittelyn alle joukkoistamisen mallin, jonka avulla saadaan kuntalaisilta kommentteja, ajatuksia, kehittämisideoita  esim. sosiaali- ja terveyspalvelujen , jokkoliikenteen, koulu- ja varhaiskasvatuksen asioissa sähköisen alustan kautta (some, nettisivusto). Joukkoistamisella saavutetaan tavoite kuntalaisen äänen kuuluville saattamiseksi. Joukkoistamiseen kuuluu, että ihmisiltä saatua tietoa ja palautetta viedään eteenpäin.

 

Avainsanat: vaikuttaminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini