Päivystävä ambulanssiyksikkö

Keskiviikko 13.3.2019 - Riitta Karjalainen



Valtuustoaloite liikkuvan päivystysyksikön pilotoinnista

 

Ensihoidon ja päivystysten kuormitus on kasvanut viime vuosina Turun EPPL- yhteispäivytyksessä. Yhä useampi ikääntynyt asuu – ja tulee asumaan tulevaisuudessakin-  kotona kotihoidon turvin tai tehostetutussa palveluasumisessa. Akuutissa tilanteessa tai asiakkaan voinnin heikentyessä ei usein ole muuta vaihtoehtoa kuin soittaa ambulanssi ja kuljettaa potilas sairaalaan/päivystykseen arvioon.

 

Moni ongelma voitaisiin kuitenkin ratkaista potilaan/asukkaan kotona. Myös Turun tulisi aktiivisesti kehittää vaihtoehtoisia tapoja vastata kasvaneeseen ensihoidon kysyntään ja kotihoidon tukemiseen sekä palveluasumisen yksiköiden akuutteihin päivystystarpeisiin.

 

Eksotessa on otettu käyttöön liikkuva sairaanhoitajan päivystysyksikkö, joka lähtee hätäkeskuksen tai esimerkiksi kotihoidon hälyttämänä potilaan kotiin. Sairaanhoitaja arvioi hoidontarpeen, tekee tutkimuksia ja vieridiagnostiikkaa, voi antaa lääkkeitä ja seurata potilaan vointia. Hänellä on mahdollisuus konsultoida lääkäriä etäyhteydellä. Kokeilusta on saatu hyviä tuloksia, ja toimintaa on laajennettu Lappeenrannasta Imatralle.

 

 Esitän, että Turun kaupunki selvittää, voitaisiinko liikkuvaa päivystysyksikköä pilotoida myös Turussa.

 

.26.2.2018

 

Riitta Karjalainen (kesk.)

Turun kaupunginvaltuutettu

Avainsanat: päivystys, ambulanssiyksikkö,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini