Robotit ja hyvinvointi

Maanantai 15.1.2018 - Riitta Karjalainen


Jo vuosikymmenien ajan on keskusteluissa liikkunut ajatus digitaalisesti hallitusta asumisympäristöstä, älykodista (smart home). Teknologia on näyttänyt tarjoavan mahdollisuuden ulottaa automaatiota, laitteiden itsetoiminnallisuutta, entistä pidemmälle myös asumisen palveluihin..

Robotit ovat vähitellen tulleet osaksi monen suomalaisenkin sairaalan arkea, vaikka varsinaiseen hoitamiseen osallistuvia ihmishahmoisia koneita saadaankin vielä odottaa. Robotiikka on kirurgeille suureksi avuksi etenkin kaikkein vaativimmissa leikkauksissa. Automatisoimalla koko sairaalan sisäinen lääkejakeluketju apteekkivarastolta osastolle toimitettaviin potilaskohtaisiin päiväpakkauksiin asti voidaan välttää inhimillisiä virheitä ja myös estää suoranaisia väärinkäytöksiä. Logistiset robotiikkajärjestelmät hoitavat sairaaloissa niin lääkkeiden, ruoan, pyykin kuin erilaisten tarvikkeitten kuljetuksia.

Julkinen keskustelu robottien käytöstä hoivassa käy vilkkaana. Tiekartta pyrkii sekä informoimaan keskustelua että ottamaan kantaa robottien rooliin hoivapalveluissa tulevaisuuden Suomessa. Tiekartta sisältää myös politiikkasuosituksia ja tunnistaa avoimia tutkimuskysymyksiä.

Bioetiikan instituutin ja ROSE-hankkeen yhteistyönä järjestetyistä vanhojen ihmisten hoivarobotiikan kansalaisraadeista laadittu raportti on nyt julkaistu. Tutustu raporttiin linkistä:

http://www.bioetiikka.fi/wp-content/uploads/2018/01/Rose-raportti.pdf

Avainsanat: robotti, tekoäly, hyvinvointi, roce


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini