Väestön muuttuviin terveystarpeisiin on vastattava

Tiistai 21.11.2017 - Riitta Karjalainen


Muuttuvissa toimintaympäristöissä sairaanhoitajalta vaaditaan itsenäisempää päätöksentekokykyä, lisäksi terveydenhuollon teknologian nopea kehittyminen ja digitalisoituminen muuttaa työskentelytapoja. Tulevaisuudessa vastuu yhteiskunnallisista palvelusta siirtyy aiempaa selvemmin kansalaisten omiin käsiin. Sairaanhoitajan työ muuttuu enemmän konsultoivaan suuntaan, kun potilaiden/asiakkaiden etä-ja itsehoito lisääntyvät. Tehtävät, joilla voidaan vaikuttaa potilas/asiakastyöhön sekä suoraan että välillisesti, ovat tulevaisuudessa terveydenhuollon rganisaatioiden keskeinen voimavara. Niillä tuotetaan asiakaskeskeisiä, näyttöön perustuvia palveluita väestölle. Laajavastuisen hoitotyön asiantuntijat toimivat työyksikköä laajemmissa työtehtävissä ja heidän työpanoksensa lisää hoitotyön laatua koko organisaatiossa

 

Sairaanhoitajaliiton hallitus päätti keväällä 2017 perustaa Sairaanhoitajaliittoon vastakunnallinen yhteiskunnallisen vaikuttamisen työryhmän.  Työryhmä suunnittelee toimintatapoja ja keinoja, joilla Sairaanhoitajaliitto ja sen alueyhdistykset voivat aktiivisesti vaikuttaa sote-uudistukseen ja siihen liittyvään päätöksentekoon alueellisesti ja valtakunnallisesti. Työryhmän toiminnalla Sairaanhoitajaliiton tekemät linjaukset saatetaan sote-valmistelijoiden tietoon jo strategioiden suunnittelu- ja kirjoittamisvaiheessa.

 

Työryhmä toimii sote-valmistelun sekä käynnistymisen ajan (2017 – 2020). Työskentelyä ohjaavat etukäteen mietityt, ajankohtaisiin sote-valmistelun ja käynnistämisen vaiheisiin liittyvät kysymykset. Sairaanhoitajaliiton hallitus arvioi työryhmän toimintaa säännöllisesti. Työryhmän jäsenet päivittävät alueensa sote-valmistelun tilanteen ja tuovat sen muiden alueiden jäsenten sekä toimiston tietoon. Tällä tavoin mahdollistetaan alueiden tilanteen ja ajankohtaisten kysymysten nostamisen esille yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. Näin työryhmä pystyy tukemaan eri alueilla tapahtuvaa sote-valmistelua ja sen käynnistämistä. Varsinais-Suomen sairaanhoitajat ry:n edustajat ovat Eija Kedonpää (eija.kedonpaa@turkuamk.fi) ja Riitta Karjalainen (riitta.karjalainen@turku.fi).

 

Ole yhteydessä Eijaan ja Riittaan kun herää kysymyksiä, ajatuksia liittyen sote-valmisteluun ja sairaanhoitajan työhön, työn-ja tehtäväkuviin. Vaikutetaan yhdessä sote-valmisteluun ja tulevaisuuden sairaanhoitajien työnkuvaan.

 

Valoisia ajatuksia ja voimia pimeneviin iltoihin

Avainsanat: väestö, muuttuvat tarpeet, on vastattava


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini