Sairaanhoitajiin kannattaa sijoittaa

Tiistai 13.6.2017 - Riitta Karjalainen


Uutisoinnissa Suomen kilpailukyvyn heikkenemisen syyksi on nostettu sairaanhoitajien palkankorotukset vuonna 2007. Nyt on tehtävä näkyväksi nostamalla keskusteluun se yhteiskunnallisesti merkittävä työ, jota sairaanhoitajat tekevät väestön terveyden edistämisessä ja ylläpitämisessä, sairauksien hoidossa ja ehkäisemisessä sekä kärsimyksen lievittämisessä. Sairaanhoitajat ovat potilaan lähellä ympäri vuorokauden, hoitavat ihmisiä kaikissa elämänkaarenvaiheissa ja elämäntilanteissa. Terveydentilan kokonaisarviointi erilaisissa hoitoympäristöissä on sairaanhoitajan tehtävä.

Yksi vakava haaste – myös maailmanlaajuisestikin - Suomessa on uhkaava työvoimapula koulutetuista, ammattitaitoisista sairaanhoitajista.  Työ- ja elinkeinoministeriö on arvioinut, että sosiaali - ja terveydenhuollossa on vuoteen 2025 mennessä noin 20 000-60 000 työntekijän vaje. Ruotsissa on ollut jo pitkään kiihtyvä terveydenhuollon toimintaa lamauttava pula sairaanhoitajista. Ongelman taustalta löytyy merkittävimpinä asioina palkkataso, työympäristö ja työehdot.  Suomalaisista sairaanhoitajista jopa 10 % haluaa vaihtaa ammattia pois hoitoalalta.  Varsinkin nuorten vastavalmistuneiden sairaanhoitajien kohdalla tilanne on vakava. He ovat hälyttävässä määrin tyytymättömiä erityisesti palkkaukseen.

Valtuuston kokouksessa Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela korosti, että sairaanhoitajien korkeatasoisesta osaamisesta tinkiminen säästöjen nimissä onkin hyvin lyhytnäköistä ja tavoiteltujen säästöjen sijaan aiheuttaa välittömiä ja välillisiä lisäkustannuksia pitkällä aikavälillä. Tutkimusnäyttö osoittaa kiistattomasti, että riittävä sairaanhoitajamitoitus ja -koulutustaso säästää niin rahaa kuin ihmishenkiä.

Rentouttavaa kesää

Avainsanat: Sairaanhoitaja, sijoitus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini