Ensimmäinen joulu vanhainkodissa mullistaa vanhuksen jouluperinteet

Torstai 22.12.2016 - Riitta Karjalainen


omasta metsästä.

Joulun laittaminen tai joululahjat eivät ole enää monenkaan vanhuksen kohdalla etusijalla. Vanhukselle on tärkeintä, että hän saa viettää joulun läheistensä seurassa, lastensa luona. Ikä on kuitenkin monasti tuonut mukanaan sen, ettei liikkuminen paikasta toiseen ole enää niin helppoa ja niinpä tänäkin vuonna monen vanhuksen ainoa huoli on, riittävätkö voimat lähteä jouluksi sukuloimaan. Tai tuleeko joku minua katsomaan vanhainkotiin.

Jouluaatto on vanhainkodeissa hiljentymisen ja yhdessäolon aikaa. Lasten ja lastenlasten vierailut tuovat vipinää, mutta illan hämärtyessä moni tahtoo rauhoittua yhdessä muiden asukkaiden kanssa.

Vanhainkodissa on laitetaan paljon joulukoristeita esille. Vuodenajasta ja juhlasta on tärkeää viestittää myös niille, joiden muisti on heikentynyt. Joulukuun aikana osastolle on tullut joulukortteja, kukkia ja puhelinsoittoja sukulaisilta. Monelle vanhainkodin asukkaalle joulun odotuksen kohokohta on vanhusten ja omaisten yhteinen joulukonsertti pari viikkoa ennen jouluaattoa, jonka Turun filharmoninen orkesteri tarjoaa ilmaiseksi vanhusasukkaille. Tämä yli 30-vuotinen perinne jatkuu yhtä väkevänä ja toivottuna vuodesta toiseen. Joskus tuntuu, että se on vanhainkodin suurin kohokohta. Hyvä niin, sillä se tuo iloa, positiivista mieltä vanhuksille, omaisille ja henkilökunnalle.

Vanhainkodissa pidetään pitkää valmistautumista tärkeänä, jotta myös vuorohoidossa olevat pääsevät osalliseksi joulutunnelmasta.Tärkeintä on yhdessäolo. Vanhainkodissa kenenkään ei tarvitse olla yksin.Toivon, että vanhainkodissa asuvan vanhuksen tuleva joulu on täynnä lämpöä ja rauhaa sekä lastenlastenlapsien tuomaa iloa. Toivon myös, että jokainen yksin elävä vanhus saisi viettää joulun rakkaidensa parissa, sillä uskon, että se olisi vanhuksille paras lahja – kun ei joutuisi olemaan jouluna yksin. Ethän jätä läheisiäsi yksin?

Avainsanat: Joulu, vanhainkoti, sairaanhoitaja


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini