Iloa elämään

Tiistai 10.5.2016 - Riitta Karjalainen


Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä korostaa, että onnistunut muutos edellyttää niin palvelujen sisällöllistä remonttia kuin iäkkäiden parissa toimivien osaamisenkin kehittämistä ja laajaa yhteistyötä. Asennemuutosta tarvitaan, kun suuntana on ikäystävällinen Suomi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula toteaa, että ikääntyminen tulisi nähdä normaalina elämään kuuluvana vaiheena, johon pitää varautua monella tavalla. Yhtenä hankkeen tavoitteena on, että iäkkäitä tuetaan oman terveyden ja toimintakyvyn ylläpitämisessä..

Geriatrian professori Jaakko Valvanteesta on viime vuosina tullut yksi Tampereen yliopiston näkyvimmistä yhteiskunnallisista vaikuttajista. Hän on nostanut esiin vanhustenhoidon synkät puolet, vaatinut toimintakulttuurin muutosta ja esittänyt ongelmiin yksinkertaisia ja tehokkaita ratkaisuja. Juuri julkaistu kirja 60+. Iloa elämään! taas nostaa vanhenemisen puheenaiheeksi voimauttavasta näkökulmasta.

Valvanne on sekä professorina että aiemmin Espoon vanhuspalvelujen johtajana kiertänyt jo vuosikymmenen puhumassa vanhustenhoidon johtamis- ja toimintakulttuurin muutoksen välttämättömyydestä.

Hän toteaa:” Olemme niin käsittämättömän organisaatiolähtöisiä. Olemme valmiita sitomaan hauraat raihnaat ihmiset vuoteeseen jos he vähänkin käyttäytyvät ”hoitovastaisesti” – eli jos ihminen käyttäytyy normaalisti, niin häntä rangaistaan – sen sijaan, että autettaisiin vatsan toimituksessa että suoli tyhjenisi ja virtsarakko pääsisi tyhjentymään, sidomme ihmisen ja työnnämme häneen lääkkeitä.” Professorina hän osallistui Ylen Hoivakoti kuntoon -ohjelmasarjaan, jossa vanhustenhoidon toimintatapoja muutettiin inhimillisemmiksi yksinkertaisin ,mutta tehokkain keinoin.

Huhtikuun loppupuolella ilmestyi Valvanteen ja sairaanhoitaja-toimittaja Lotta Tuohinon kirja 60+. Iloa elämään!. Vanheneminen koskettaa kaikkia ja se on sellainen ikävä juttu – kukaan ei haluaisi vanhentua saati kuolla, ja olemme Lotta Tuohinon kanssa kääntäneet vanhenemisen iloiseksi asiaksi, kirjoittaa Jaakko Valvanne kirjassaan.

Samaa vallankumousta me voimme tuoda hoitokäytäntöihin ja ihmisen omaan vanhenemiseen. Vanheneminen on meidän asiamme ja me voimme vaikuttaa siihen. Iloa elämään -kirjassa kannustetaan liikkumaan, syömään hyvin, nauttimaan muiden seurasta ja nauttimaan elämästä yleensä. Sairauksia tulee, sattuma voi olla huono, genetiikka voi olla huono, mutta on paljon sellaista, mihin voimme vaikuttaa.

Jaakko Valvanteen sanoin: Miksemme vaikuttaisi?

 

Riitta Karjalainen

Avainsanat: ilo, elämä, vanhuus, Sairaanhoitaja


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini