Digitalisaatio - olemme valmiita?

Tiistai 9.2.2016 - Riitta Karjalainen


ICT-ratkaisut ja digitalisaatio ovat välineitä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaiden paremmalle palvelulle sekä hyvinvoinnin ja toimintakyvyn ylläpitämiselle ja kehittämiselle. Sähköisillä palveluilla voidaan myös tukea kansalaisten mahdollisuuksia itse ylläpitää toimintakykyään ja terveyttään. Digitalisaatio edellyttää toiminnan tavoitteiden suunnittelua ja niiden johdettua muutosta.

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt rahoituksen Omahoito ja digitaaliset arvopalvelut (ODA) -hankkeelle. Hanke tuottaa uudenlaisen toimintamallin sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalveluihin. Mallista tulee kansalaisille tarjottavien sähköisten hyvinvointipalveluiden runko. Toimintamallin osia ovat luotettavan hyvinvointitiedon jakaminen, erilaiset hyvinvointia ja palvelutarvetta mittaavat testit ja itsearviot sekä yhteistyössä tehtävä hyvinvointisuunnitelma. Valmiissa palveluissa hyödynnetään asiakas- ja potilastietoja sekä kansalaisen itse tuottamia tietoja, jotka ovat kansalaisen salliessa myös ammattilaisen hyödynnettävissä.

ODA-hankkeeseen osallistuu suuri joukko kuntia ja kuntayhtymiä. Hankkeen vetäjänä toimii Espoon kaupunki. Mukana ovat Eksote, Helsinki, Hämeenlinna, Joensuu, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Kuopio, Lahti, Oulu, Porvoo, Sodankylä, Tampere, Turku ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri. Samanaikaisesti ODA-hankkeen kanssa toteutetaan myös muita asiaan liittyviä hankkeita, kuten kansallinen omien hyvinvointitietojen talletusmahdollisuus osaksi Kelan toteuttamaa Omakanta-palvelua.

Sairaanhoitajaliiton Sähköisten palveluiden strategia 2015-020 käytännön työvälineeksi

Sairaanhoitajaliiton sähköisten palveluiden strategian tarkoituksena on turvata hoitotyön luonteen ja sairaanhoitajan työympäristön muuttumista eri näkökulmista. Strategiallaan Sairaanhoitajaliitto haluaa olla vahvasti mukana sähköisten terveyspalvelujen edistämisessä. Strategian taustalla on Sairaanhoitajaliiton eHealth-asiantuntijaryhmä ja lehtori Outi Ahonen toimi strategian kirjoittajaryhmän puheenjohtajana.  Professori Sanna Salanterä edusti Turun hoitotieteen laitosta.

Lue lisää Sairaanhoitajaliiton strategiasta.

 

 

Sähköisten terveyspalvelujen ja teknologian hyödyntäminen on tulevaisuudessa entistä enemmän osa jokaisen sairaanhoitajan arjen työtä asiakkaan kokonaisvaltaisessa ja moniammatillisessa hoidossa. Digitalisaatio on sekä toimintatapojen uudistamista, sisäisten prosessien että palveluiden sähköistämistä. Kyse on siitä, miten hoitotyön toimintaa voidaan muuttaa toisenlaiseksi teknologian avulla.

 

 

Avainsanat: digitalisaatio, sairaanhoitaja


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini