Maailman parhaat mahdollisuudet koulutukseen suomalaisille lapsille ja nuorille!

Perjantai 10.4.2015 - Riitta Karjalainen, Nummenpakan koulun vanhempainyhdistyksen varapuheenjohtaja


Yhteisöllisyys-arvo  perustuu arvostukseen – jokaisen ja kaikkien. Koti ja koulu tekevät aktiivista yhteistyötä, ja ovat siten luonnollisia kasvatuskumppaneita. Vanhemmat osallistuvat koulun / päiväkodin toimintaan ja tukevat myös lasten osallisuutta. Koulu / päiväkoti ei ole saareke, vaan toimii aktiivisessa vuorovaikutuksessa ympäröivän yhteisön kanssa. Tätä yhteisöllisyyttä ns. ”koko kylä kasvattaa” täytyy rohkeammin tuoda esille eri yhteyksissä.

Tasa-arvoinen-arvo ei tarkoita tasapäistämistä. Perusopetus on oltava jatkossakin maksutonta. Koulun / oppilaitoksen tulee olla kohtuullisen matkan päässä, jotta matkaa voidaan tehdä jalan, pyöräillen ja omatoimisesti bussilla. Tasa-arvoisuus ei tarkoita tasapäistämistä, myös lasten ja nuorten persoonalliset taipumukset on huomioitava. Jokaista lasta ja nuorta on kunnioitettava ja kannustettava opiskelussa. Tukea ja ohjausta on saatava, kun sitä tarvitaan erityistilanteissa (perhekriisi, oppimisvaikeudet). Kehittyvä teknologia on nähtävä mahdollisuutena ja siihen tulee tulevaisuudessa panostaa, samoin kuin vuorovaikutuksellisen opetuksen keinoihin.


Turvallisuus-arvo on erittäin tärkeä. Koulumatkan täytyy olla turvallinen myös lapsen mielestä. Koulussa / päiväkodissa ei saa hyväksyä kiusaamista missään muodossa, Kiva Koulu-mallia on edelleen kehitettävä. Koulu-/päiväkotiyksiköt tulee olla järkevän kokoisia, suuri ei aina ole lapsen etu. Ryhmien koon tulee olla sen kokoisia, että niissä on mahdollista oppia ja kasvaa. Opettajia ja muita kasvattajia on oltava riittävästi. Koulun tulee avata ovia enemmän; avoimet ovet, vanhemmille tutustumispäiviä, osallistumista koulutunteihin, mahdollisuus käydä ruokailemassa kerran vuodessa koulussa jaettavaan ruokaan.Terveellisyys on arvo, jossa jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus terveelliseen kouluun. Sisäilmaongelmat on ratkaistava ja koulun saneeraukseen on panostettava. Ruoka on oltava maistuvaa ja terveellistä. Koulussa tulee olla turvallisia aikuisia esim.terveydenhoitaja, koulupsykologi ja koulukuraattori tukevat hyvinvointia.

 

Nämä ovat arvoja, joita vaalin sydämessäni, teoissani ja puheissani ja lupaan tehdä parhaani.

 

Riitta Karjalainen (kesk.)

kansanedustaja-ehdokas nro 58 / Varsinais-Suomi

 

Avainsanat: koulutus, nuoret, terveellinen, turvallinen, yhteisöllinen, tasa-arvoinen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini