TYÖRAUHAA

Lauantai 14.2.2015 - Riitta Karjalainen, Jaana Dalen, Sinikka Lintuja ,Tiina Karppinen


SoTe-uudistus on kysymysmerkki, jonka kanssa alalla työtä tekevät ovat joka päivä. Päivittäin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työntekijät kohtaavat miljoonia kansalaisia, tekevät työtään ja antavat ammattitaitonsa ja osaamisensa potilaiden, asiakkaiden sekä työnantajiensa käyttöön. Samat kouluttautuneet ja sitoutuneet työntekijät haluavat tuottaa hyvää ja laadukasta palvelua jatkossakin.

Kukaan sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöistä ei tiedä, mikä on alan tilanne vuoden 2017 alussa. Jo uudistuksen suunnittelun alkuvaiheessa annettiin ymmärtää, että henkilöstöä osallistetaan ottamalla mukaan uudistuksen tuottamiseen. Tätä henkilöstö nyt odottaa. Heidän täytyy torjua mielestään kysymysmerkit ja epätietoisuus, jotka liittyvät oman työn tarpeellisuuteen ja jatkuvuuteen. Samaan aikaan tulee uusia velvoitteita, joista esimerkkinä vuoden alusta tullut sosiaalihuoltolain uudistus, joka velvoittaa kuntia järjestämään tietyissä äkillisissä tilanteissa lapsiperheelle kotihoitoa lapsen hyvinvoinnin turvaamiseksi. Kuinka monta velvoitetta voi tulla ilman, että työssä edellytetty hyvä ja laadukas palvelu ja kehittäminen eivät vähene? Jokainen velvoite vaatii rahoitusta, jota tarvittaisiin kehittämiseenkin, liittyen uudistukseen tai ei.

Työntekijät toivovat, että uudistuksessa saadaan jonkinlainen ratkaisu.  Eniten tällä hetkellä kaivataan työrauhaa, jota nyt ei tunnu olevan asian runsaasta keskustelusta ja sen vaihtelusta johtuen. Rinnalla kulkee myös muita haasteita, kuten uudet velvoitteet, esityksen aikaraja ja kuntauudistus. Näiden kaikkien asioiden keskellä itse alalla oleva työntekijä voi vain odottaa.

STTK Varsinais-Suomen aluetoimikunnan SoTe-tiimi

Tiina Karppinen

Jaana Dalen

Niina Kankaanpää

Riitta Karjalainen

Sinikka Lintuala

Anne Raille

Avainsanat: sote-uudistus, hyvä ja laadukas hoito


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini