Puheenjohtajan suusta

Tiistai 9.12.2014 - Riitta Karjalainen


Niin näkyy kuuluvan joulukiirekin. Vaikka me tiedämme, että joulu tulee, se näyttää yllättävän meidät joka kerta niin kuin talven ja lumen tulo autoilijat.

”Apua, joulu tulee. Suloiset ajatukset kaukaisesta lähestyvästä jouluajasta, itse tehdyistä korteista, ajatuksella kirjoitetuista tervehdyksistä, rauhassa, harkiten ja iloiten ostetuista muutamista joululahjoista, piparintuoksusta ja kaikkialla sädehtivistä jouluvaloista joutuvat antamaan tietä kauhistavalle todellisuudelle: tänäkään vuonna en ehtinyt loihtimaan esille sellaista joulua kuin olisin halunnut. Miten olenkaan nauttinut ajatuksesta, että kerrankin aloittaisin ajoissa valmistelut eikä tarvitsisi ajautua yleiseen jouluhysteriaan ja kauppojen hälinään.”

 

Joulun todellinen merkitys lienee hämärtynyt meiltä. Taiteilija Kari Suomalainen kuvasi "jouluhössötyksen" todellisen idean kun hän vuonna 1950 piirsi Helsingin Sanomiin kuuluisan kuvan "Kuokkavieras Syntymäpäiväjuhlissa". Kuvassa Jeesus seisoo hylättynä Helsingin Aleksanterinkadun jouluvilinässä!  Näyttää siltä, että Kristuksen syntymäjuhla on täällä Suomessa vaihtumassa kaupan kulutusjuhlaksi. Meitä ei enää kohdella ihmisinä vaan kuluttajina. ”.

.

Monen suomalaisen kodin joulu on täynnä suuria odotuksia - ja vielä suurempia pettymyksiä. Maalliset murheet ja huolet täyttävät joulumielen. Moni suomalainen etsii tänäkin vuonna joulun tunnelmaa kauneimmista joululauluista. Mutta joulun todellinen merkitys ei ole ulkoisessa, vaikka sekin on tärkeää. Suomalaista joulua on vaikea kuvitella ilman kaikkea sitä perinteistä, jonka me liitämme joulun viettoon, joulusaunasta alkaen. Joulun todellinen merkitys on sen sisältämässä sanomassa. Siinä, kuka syntyi maailmaan n. 2000 vuotta. Enkelin viesti oli:

-       Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra.

 Älkäämme unohtako sitäkään sanomaa tänä jouluna.

 

­Lauluntekijä, trubaduuri Jukka Salminen kysyykin, missä se joulu oikein luuraa:

 

Piparin tuoksua tonttujen juoksua, siinäkö joulu on?

Kiirettä, huisketta, salaisuuskuisketta, siinäkö joulu on?

Tähti ja kuusi, lyhtykin uusi, siinäkö joulu on?

Lapsenko juhlaa, paljon kun tuhlaa, siinäkö joulu on?

 

Jukka vastaa omaan kysymykseensä:

 

Joulu saapuu jokaiselle, lapselle ja aikuiselle.

Sydämiimme joulun lahja seimen luona annetaan

 

 

Mukavaa joulun odotusta jokaiselle teille ja tapahtumarikasta Vuotta 2015

 

Riitta Karjalainen

puheenjohtaja

Avainsanat: Joulu saapuu jokaiselle, lapselle ja aikuiselle


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini